Francuski stroj za golove koji prijeti Bayernu
Feđini specijali

Francuski stroj za golove koji prijeti Bayernu

Sport / Nogomet | 11. 02. 2021. u 11:44 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To je definitivno bila najluđa moguća transfer priča ljeta 2015. godine. Samo sezonu ranije, Andre Pierre-Gignac je igrajući za Marseille zabio 21 gol u prvenstvu.

Imao je na stolu ponude nekoliko premierligaških klubova, Newcastlea, West Hama, WBA-a, Crystal Palacea, pa čak i Lyona, ali je odlučio otići ni manje ni više nego u Meksiko, gdje će u tom trenutku imati godišnju plaću od 3.500.000 eura, što će ga učiniti najskupljim igračem u tamošnjoj ligi.

Iako je daleko od toga, za većinu ljubitelja nogometa, meksička liga je klasična egzotika u kojoj su nešto novca negdje pred kraj svoje karijere uzeli Pep Guardiola, Emilio Butragueño i Luis Garcia.

Međutim to su bile godine kada se ulagalo u meksički nogomet. Tako je recimo tijekom zime 2015. godine potrošeno 67.500.000 eura na igrače van Meksika, između ostalih u to vrijeme tamo je igrao

Ronaldinho čiji je klub Querétaro morao za njegovu veliku platu izdvajati oko 2.000.000 eura godišnje. Srećom po njih, Brazilac je ostao samo jednu sezonu.

Nije došao samo po lovu

Jedan od razloga zbog kojih su klubovi počeli ulagati i dovoditi sve više igrača iz Europe je ležao činjenici da se formirala nazovimo to tako, jedna nova liga Liga MX, koja se dijelila kao i mnoge južnoameričke na Aperturu i Clausuru, a pobjednici su razigravali za Campeóna de Campeonesa, prvaka svih prvaka. Međutim, bez obzira na sve, ova liga je i dalje bila označena kao „odlagalište“ za igrače koji su stigli do kraja i koji pokušavaju zaraditi još malo nešto love.

Međutim, kompletnu sliku ispravio je i prepravio tijekom ovih pet godina upravo francuski napadač koji je definitivno postao za vrijeme igračkih dana legenda Tigresa. Jer je do sada za ovu momčad postigao nevjerojatnih 126 golova! U tom periodu je Tigres UANL (Universidad Autónoma de Nuevo León) bio tri puta najbolja momčad Meksika, jednako toliko puta osvajač Aperture, te jedne Clausure (2019).

Svakako ono najvažnije se dogodilo ne tako davno 22. prosinca. Te večeri je meksička momčad u Orlandu uzela Ligu prvaka CONCACAF zone, pobijedivši u finalu Los Angeles 2:1, nakon preokreta. Baš je Francuz zabio gol za pobjedu, četvrti zaredom, šesti ukupno.

"Nitko nije znao tko je on ali kad sam čuo da dolazi u momčad, prvo što sam učinio bilo je potražiti njegove video zapise na YouTubeu kako bih se barem tako upoznao s novim igračem, s nekim s kim ću igrati. I kako bi mu pomogao kod postizanja golova. Na snimcima sam vidio kako se radi o jednom ubojitom napadaču koji svaku svoju priliku pretvara u gol. To je bila dobra stvar za nas jer nam je trebao takav napadač u momčadi", objasnio je José Francisco Torres, koji je s Gignacom osvojio pet trofeja.

Video: Gignac Scoring the most Outrageous Goals in Mexico !!

"Znao sam da će učiniti velike stvari. Godine su prolazile ali je on igrao jednako dobro. On je bio taj koji svih ovih godina pravi razliku na terenu. Mislim da je trenutno najbolji igrač Meksika. Jeste najbolje plaćeni, ali vrijedi tog novca, on je zvijer na terenu", dodaje Torres.

A Big Mac for Gignac Gignacov prvi ozbiljni klub u Francuskoj je bio Lorient gdje je ostao tri sezone, pa je onda išao na posudbu u Pau. Tri tjedna nakon debija u Ligue 1, Gignac je proslavio svoj prvi gol - topovskim udarcem iz slobodnog udarca s 30 metara, bio je 26. kolovoz 2006. godine kada je Lorient ugostio Nantes. Andre Pierre je u ovom susretu za 25 minuta došao do hat-tricka.

Sljedeća stanica je bio Toulouse, gdje je u drugoj sezoni uspio doći do brojke od 25 postignutih golova, ali navijačima nije baš najbolje legao. Zbog njegovog načina života, kojeg kilograma viška, navijači su ga provocirali uzvicima "A Big Mac for Gignac".

Video: Les 34 buts d

Ipak, to nije smetalo upravi Marseillea koja potpisuje petogodišnji ugovor, pričalo se o cifri između 16 i 18 milijuna eura. I nije baš sve išlo idealno za Gignaca na početku.

Mučio se s formom, malo i s ozljedama, ali je polako počeo dolazi u željenu formu. Posebno je bio raspoložen u posljednje tri sezone, kada dolazi do brojke od 63 postignuta gola.

Video: André-Pierre Gignac ● Best Goals Ever | Olympique De Marseille

Dolazak Marcela Bielse u Marseille bio je važan trenutak za Gignaca. Popularni "Luđak" je vjerovao u napadača, bilo je važno da Andre Pierre izgubi nešto kilograma. Nažalost, njegova odlična forma se poklopila s financijskim problemima Marseillea, pa je jednostavno morao otići. Baš kao i Bielsa.

Sjajno se uklopio Gignac je izabrao Meksiko gdje se sjajno uklopio. Tamo je zatekao trenera Ricarda "El Tuca" Ferrettija koji forsira igru na posjed, čija momčad mora iskorištavati prostor u zadnjoj trećini terena.

Kod Ferrarattija, napadač mora biti strpljiv, mora čitati utakmicu i marljivo raditi. I Gignac se sjajno uklopio, ne samo u stil igre, već i u način života potvrđujući kako tu nije došao samo da uzme novac i ode. Danas, Gignac i Tigres igraju najveću utakmicu u povijesti kluba.

S njegova tri gola Tigres je eliminirao Ulsan Hyundai i Palmeiras. Ostala je još utakmica protiv velikog Bayerna.

"U Gignacu imaju napadača koji je izuzetno opasan po gol u završnici. Iskusna su momčad, lako se prilagođavaju protivniku", mišljenja je Manuel Neuer.

Video: 10 Golazos de André Pierre Gignac en HD

Ima sposobnost oduzimanja lopte i stvaranja vlastitog prostora, sjajan je asistent i može zabiti na sve zamislive načine. On je kompletan igrač, ne boji se velikog trenutka i kapitalizirat će svaku šansu ako mu se pruži prilika, upozoravaju iz tabora Bayerna.

Kada je odlazio u Meksiko, mnogi su ga gledali s podsmjehom.

Nakon svega što je napravio, tu je puno više respekta. Francuz je za pet godina postao jedan od najvećih igrača koji su igrali u Meksiku. Ako večeras Tigres napravi iznenađenje, pa savlada favoriziranog Bayerna, slika oko sjajnog napadača će biti kompletirana na najbolji način.

Kopirati
Drag cursor here to close