Feđini specijali

Firenza na nogama, povijest se ponavlja

Sport / Nogomet | 27. 01. 2022. u 00:30 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je počelo još tamo početkom osamdesetih godina. Žestoku borbu za naslov prvaka su vodili upravo Juventus i Fiorentina.
Tog 16. svibnja 1982. godine igralo se posljednje kolo, Juve je gostovao Catanzaru, Fiorentina Cagliariju. Juventus je imao strašnu momčad, pola Italije koja će samo par mjeseci kasnije postati prvak svijeta. Trapattoni na klupi, na terenu Zoff, Gentile, Scirea, Cabrini, Tardelli, Rossi, Virdis. Ni Fiorentina nije bila za bacit. Naprotiv, tamo su u to vrijeme igrali Galli, Vierchowod, legendarni Francesco Casagrande, Massaro, Grazziani.

Bolje biti drugi nego lopov

Obje momčadi strašno čvrste. Fiorentina je te sezone primila 17, Juventus još manje, 13 golova. Borba je išla do posljednjeg kola, do posljednjeg daha. Na kraju je Juventus prvi prošao ciljem. La vecchia Signora je uzela tri boda Liam Brady je zabio iz penala na 15 minuta prije kraja. Viola se vratila kući sa samo jednim. Cicciju Grazianiju je poništen gol.

Video:  Scudetto 1982- Catanzaro-Juve 0.1 Cagliari.Fiorentina

"U Firenzi smo svi bili uvjereni da smo zaslužili titulu 1982. godine, ali smo skupo platili ozbiljnu ozljedu kapetana Antognonija.Sa njim na terenu sigurno bismo dobili još ta dva boda koja bi dala Scudetto Fiorentini. Naravno da ne mogu da zaboravim poništeni gol u posljednjem kolu i tad penal koji je poklonjen Juventusu" pričao je godinama kasnije Cicci. Od te nedelje u Firenzi se često koristi ona navijačka "bolje biti drugi nego lopov".

Finale Kupa UEFA

Krajem osamdesetih Viola je opet složila jednu respektabilnu momčad, u vrijeme kada je Serie A bila najbolja liga na svijetu. Skoro da je svaka momčad imala svoje velike zvijezde, strašne strance. Najveća faca u dresu Fiorentine je bio Roberto Baggio koji se nakon teške ozljede koljena vratio u najboljem svijetlu. U sezoni 1989/90 "Mali buda" je zabio samo dva gola manje od Van Bastena, više od Maradone, Völlera, Schillacija. Pa opet Fiorentina nije mogla
u prvenstvu da parira najboljima, ali je barem u Kupu UEFA igrala dobro. Izbacivali su redom tih godina neugodne, jake, poput Dynamo Kyiva, Auxerre, Werdera.

Video:  1989-1990 Uefa Cup: AC Fiorentina All Goals (Road to the Final)

Finale je nudilo okršaj s Juventusom. Idealna prilika za osvetu. Za "oteti" Scudetto kako vole reći navijači Fiorentine, ali i za sve bolne poraze prije rata kada je Juve koristio svaku priliku da slaboj Fiorentini tada utrpa, osam, devet, čak i jedanaest golova.

Prva utakmica na starom Comunaleu je igrana pred 45.000 gledatelja. Vatreni okršaj je počeo golom Galia već u trećoj minuti. Fiorentina je uzvratila u desetoj preko Busa. Sporni trenutak će se dogoditi nakon sat vremena igre. Pierluigi Casiraghi će se posložiti rukom u borbi za loptu, odgurnut će Celestea Pina i zabiti u nastavku akcije gol.

Video: 1990 May 2 Juventus Italy 3 Fiorentina Italy 1 UEFA Cup

Završilo je na kraju 3:1, a Pin je onako u prolazu u mikrof Raija dok je trener Juventusa Zoff davao izjavu dobacio "lopovi" dovoljno jasno da je čula cijela Italija. Da stvar bude gora, Casiraghi mu je uzvratio "Mi smo Juventus vi ste Fiorentina". Da stvar bude gora po navijače, Fiorentina je igrala svoje utakmice u Perugi jer se njen stadion sređivao za svjetsko.

Video: JUVENTUS-FIORENTINA: 3-1 Coppa Uefa 1990

Međutim, kako je bilo kaotično u revanšu protiv Werdera, posebno kada je Oliver Reck poskidao neke ljubičaste šalove koje su bila privezani za gol. Navijači su "boravili" jedno vrijeme na terenu, pa je stigla kazna, revanš finala u Avellinu, koji je 300 kilometara od Firenze, u kojem većina navija za Juve. I tamo je bilo svega, na kraju je ostalo 0:0, pa je Stara dama uzela Kup UEFA.

Baggio ode u Juventus

Onda je došao najteži mogu udarac za navijače ovog kluba. Za, tada rekordnih, 19 milijuna dolara, Baggio se skrasio u Juventusu. Navijači Fiorentine napravili su nerede na ulicama Firence, u kojima je ozlijeđeno oko pedeset ljudi.Bilo je svega. čak su prijetili da će blokirati pripreme reprezentacije za svjetsko. Roberto je bio pod velikim pritiskom.

"Bio sam prisiljen prihvatiti prelazak u Juventus. Nisam želio ići iz Firenze, ali sam jednostavno otjeran jer je Pontello godina dana ranije sredio transfer s Agnellijem" pravdao se Baggio.

Video: Fiorentina-Juventus 1-0 Il ritorno di ROBERTO BAGGIO A FIRENZE 06-04-1991

I nije lagao. Fiorentinin vlasnik Pontello upao je u financijsku krizu i gledao je kako unovčiti najveću zvijezdu. Lova nije bila mala. Pontello morao zaključati na stadionu i tamo se primiriti dok se ne smiri bijes podivljalih navijača, ali ionako je izdržao samo još koji mjesec u klubu. Prodaja Baggija stajala ga je funkcije.

Roberto je pet sezona nosio dres Fiorentine u koju je došao 1985. godine. Nekoliko dana prije nego što je njegov transfer u Fiorentinu 1985. godine završen, Baggio je zadobio tako ozbiljnu ozljedu koljena da se sumnjalo da će njegova karijera završiti sa 18 godina. Fiorentina je, međutim, zadržala vjeru u njega i pomogla u procesu oporavka čak i ako je to značilo da je odigrao prvu utakmicu nakon skoro godinu dana od dolaska.

Video: Roberto Baggio - Fiorentina

Na prvoj sljedećoj utakmici Baggio protiv Fiorentine nije želio izvesti penal.

Povijest se ponavlja

Za vrijeme vladavine Luciana Moggija, Juve je redovno kupovao od Fiorentine. Svako malo je Moggi stavljao sol na ranu, uzevši Chiellinija, Miccolija. Njihovim stopama će krenuti Felipe Melo, Neto, pa onda Federico Bernardeschi, Chiesa. Do Vlahovića. Kada se pojavila informacija da je njegova nova destinacija Juventus, navijači Fiorentine su se opet digli na noge. Na ogradi ispred stadiona su se pojavila dva transparenta.

Na većem je pisalo "Tvoji čuvari ti neće spasiti život. Cigane, tvoj život je gotov", dok je na manjem poruka "Vlahoviću, usrani Cigane".

Za razliku od nekih prethodnih godina sada su javili čak i pojedini političari. poput bivšeg premijera Italije Mattea Renzija i gradonačelnika Firenze Darija Nardelle. Renzi, inače veliki navijač Fiorentine, gostovao je na televiziji La7.

"Pred kamerama sam pa se moram suzdržati da ne psujem, Ovo je poput dana žalosti u Firenzi. Imao sam 15 godina kad je Roberto Baggio prodan u Juventus i išao sam na proteste po gradu. Bijesan sam. Zašto Fiorentina mora sve i uvijek prodati baš Juventusu? Ako već morate prodati, pošaljite ih u neke druge klubove'', rekao je Renzi, aludirajući na nedavne transfere Chiese i Bernardeschija. Dario Nardella je dodao:

''Kao navijač ne mogu sakriti razočaranje kad vidim da usred sezone prodajemo našeg najboljeg igrača, pogotovo klubu koji je naš direktni rival. U suštini, ovaj potez je još jedan dokaz da moderni nogomet ide sve dalje od navijača, u smislu autentičnosti, a vode ga ljudi koji imaju previše moći u svojim rukama. Romantična ideja o igračima koji su simboli klubova je odavno nestala, ali postoje i dalje određene vrijednosti i strast među bazom navijača Fiorentine, koja je zgažena i ponižena u ovakvim situacijama", zaključio je gradonačelnik Firence.

Vlahović će sutra proslaviti 22. rođendan, Agenti napadača Fiorentine su već u Torinu, gdje dogovaraju posljednje detalje oko ugovora koji bi na kraju mogao biti težak 75 milijuna eura, na pet i pol godina. Možete zamisliti kakav će njegov biti prvi dolazak u Firenzu.

Video: Dušan Vlahović - All 49 Goals For ACF Fiorentina

 

Kopirati
Drag cursor here to close