Feđini specijali

Kikimita, košarkaš koji ide za svojim snovima

Sport / Košarka | 04. 03. 2022. u 00:08 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča izgleda pomalo nestvarno ali je istinita. Momak se zove Hansel Emmanuel Donato, mnogi ga poznaju po nadimku Kikimita. Još uvijek je srednjoškolac, košarkaš koji i dalje sanja svoj san. Da postane NBA igrač, iako prolazi kroz put koji je ipak nešto drugačiji od njegov vršnjaka. Da, bavi se košarkom, ali ima samo jednu ruku.

Ostao bez ruke, ali nije odustao 

Hansel Enmanuel Donato je odrastao u jednom od najsiromašnijih kvartova Santo Dominga, sanjajući kako će jednog dana biti neko poput njegovog idola, LeBrona Jamesa. Međutim, jednog dana se život poprilično surovo poigrao s Hanselom.

Video: Best of  Hansel Enmanuel

Imao je šest godina, igrao se sa svojim drugarima na ulici kada se jedan zid srušio. I poklopio mladog Emmanuela. Bio je zarobljen skoro dva sata, jedan veći komad tog zida je poklopio njegovu lijevu ruku. Dva sata je proveo ispod tog odlomljenog zida, tetive su bile uništene i liječnici nisu imali izbora. Morali su amputirati lijevu ruku. Njegovi snovi su se srušili jednako baš kao i taj prokleti komad zida.

Nije želio ništa raditi 

Umjesto da igra košarku sa svojim prijateljima, sada je imao zadatak da ponovo nauči da obavlja svakodnevne zadatke. Njegov otac, Hansel Salvador Donato, koji je igrao profesionalnu košarku u Dominikanskoj Republici se prisjeća tragedije.

"Život mi se raspao kada se dogodila Hanselova nesreća. Ja sam bio taj koji je ostao sa njim i kada su morali da mu amputiraju ruku, osjećao sam se kao da je sve gotovo. Vidite svoje dijete u tom stanju i ne možete ništa učiniti, samo prihvatite ono što se dogodilo. Ali Bog nas je zgrabio i poveo ovim putem", putem kojim je želio da ide Enmanuel iako je na početku bilo jako teško. Skoro nemoguće.

"Nisam htio ništa da radim. Nisam mogao obući tenisice, nisam mogao da popijem čašu vode" reći će danas Enmanuel koji većinom zovu Kikimita. Koji je u tim najtežim trenucima dobio tu neku snage, valjda to tako jednostavno bude. Kada se oporavio, Kikimita je nastavio svoj put. Uzeo je košarkašku loptu i krenuo svojim putem.

"Ne radi se o tome šta želim da postignem ili uradim u životu, već ono što Bog želi od mene. Bog uvijek ima svrhu. Živim njegovu misiju, ono što on želi da radim u ovom životu. Sve što radim, prvo radim s Bogom i za svoju obitelj" kaže danas Kikimita kojem u početku nisu vjerovali gledajući njegove snimke na internetu.

Video: The Hansel Enmanuel Donato Story

Trener Moises Michell iz Life Christian Academije je odlučio riskirati, Kikimita je imao 16 godina.

Već u prvoj godini sve zadivio

Po dolasku je sve zadivio. U prvoj sezoni prosjek mu je bio 26 poena, 11 skokova i 7 asistencija. Kao i kod većine osoba koje imaju neki hendikep, nedostatak nečega dijelom kompenziraju razvijanjem drugih čula, sposobnosti. Hansel ima izvrstan skok. I čeličnu volju koja ga je izvukla iz situacije koja je izgledala bezizlaznom. Usavršio je prijem lopte i vođenje jednom rukom.

"Toliko volim košarku jer je to ono što me tjera da idem naprijed. Nastavit ću vjerovati u Boga. Zahvaljujući njemu ja sam osoba kakva sam danas" kaže Kikimita, za kojeg njegov trener Moises Michell će naglasti:

"Mnogo igrača sa dvije ruke ne mogu da rade sve ono što on radi. Zapamtite, on je još uvijek u srednjoj školi. Dakle, kada diplomira i ode na sveučilište, biće sve bolji i bolji, ne znamo koliko bolji", mišjenja je trener Michell. Kada je došao na Life Christian Academy tražio je dres brojem sedam dobio je broj četiri.

Video: Hansel Enmanuel SHUTS DOWN CITY OF PALMS DUNK CONTEST!

Michell, bivši reprezentativac Dominikanske Republike, prošle godine je u svom domu ugostio Donata Domíngueza i Ánhela Pimentela Montasa, koji je proglašen za MVP-a turnira koji je okupio najbolje škole u zemlji. Zajedno sa svojom suprugom Marijom Revelles poželio je dobrodošlicu mladim dominikancima kako bi im dao krov nad glavom dok su bili na stipendiji u školi na Floridi.

Stižu ponude sveučilišta

Michell je sportski menadžer škole i košarkaški trener i svakako je jedan od najzaslužnijih što je njegova škola napravila rezultatski pomak od dolaska Donata Domíngueza i Pimentela Montása.

"Ovi momci su nešto drugo, ne zato što su Dominikanci ili zato što ih treniram, ali posvećenost i način na koji se ponašaju na terenu doveli su nas do toga da damo 200 posto", rekao je. Kikimatine partije nisu prošle nezapaženo, stigla je ponuda Tennessee Statea, kojeg trenira Brian Penny Collins. Za očekivati je da će pojaviti
još koja ponuda.

Video: THE HARSH TRUTH ABOUT THE 1 ARM HOOPER 

Prelazak Hansela Emmanuela u NCAA predstavlja presedan sam po sebi, ali on prati još trojicu jednorukih igrača koji će igrati sveučilišnu košarku u Americi. Najnoviji igrač je bio Zach Hodskins sa Floride, prije njega su došli Grant Dykstra i Kevin Laue. Odlazak na sveučilište za Emmanuela bi trebao biti još jedna stepenica na putu od kojeg on neodustaje. Krajnji cilj je koliko god za jednog ovakvog igrača to izgledalo teško, NBA liga. Hoće li uspjeti? Tko zna.

Kopirati
Drag cursor here to close