Plenkoviću treba još samo jedna ruka

Hrvatski izbori: Raskol među Suverenistima

Kako doznaju 24sata, Vesna Vučemilović je prije odluke Suverenista da neće ići s HDZ-om razgovarala s HDZ-om i dala im usmenu potporu.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2024. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedanaest je dana od parlamentarnih izbora. I dalje traju pokušaji sastavljanja vladajuće većine.

Najviše šanse za većinu daju se HDZ-u i Domovinskom pokretu koji su prije nekoliko dana održali prvu službenu rundu pregovora.

Pregovori se nastavljaju sutra. No veliko je pitanje što će biti s manjinama koje nastupaju zajedno. Bez njih nema dovoljno ruku, a DP se protivi da u većini bude SDSS. Manjine su podržale HDZ i Gordana Jandrokovića za šefa sabora.

Paralelno traju pokušaji dosadašnje opozicije da sastavi većinu barem u saboru i promijeni nekoliko ključnih zakona. Te pokušaje predvode s jedne strane SDP-ova koalicija Rijeke pravde i s druge strane Most koji je DP-u ponudio da Ivan Penava bude šef sabora.

Danas je došlo i do raskola među Suverenistima. Dok šef stranke Pavliček tvrdi da oni neće podržati HDZ, Vesna Vučemilović je napala Most i poručila da ona nikada neće ići s SDP-om i Možemo.

Šef Suverenista Marijan Pavliček reagirao je na izjave Vesne Vučemilović. Každa da se svi moraju držati odluke da se ne ide s HDZ-om.

"Odluka predsjedništva je jasna. I moraju je je se držati svi članovi. Davanje potpore HDZ-u u koaliciji s manjinskim zastupnicima ili Domovinskim pokretom nije moguće. Sve sam vam rekao", poručio je za 24sata.

Potvrdio je da je i Vučemilović bila jedina suzdržana tijekom odlučivanja na predsjedništvu stranke, ali nije glasovala protiv te odluke.

Kako doznaju 24sata, Vesna Vučemilović je prije odluke Suverenista da neće ići s HDZ-om razgovarala s HDZ-om i dala im usmenu potporu.

HDZ, partneri i DP imaju zajedno 74 mandata (Mislav Kolakušić, koji je u sabor ušao u koaliciji s Domovinskim pokretom, rekao je da neće podržati ni HDZ ni oporbu). S Vučemilović se penju na 75.

Kopirati
Drag cursor here to close