Dani mevluda i zikra

Mostar: Otvorena izložba ''Harovi na zidu''

Na izložbi su prikazani tekstovi na kojima su ispisana imena, godine ili dijelovi ajeta iz Kur’ana, pisani u različitim vremenskim epohama.
Kultura / Umjetnost | 10. 05. 2024. u 08:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Otvorena izložba Harovi na zidu

U okviru programa manifestacije ''Dani mevluda i zikra'' u Blagaju je u četvrtak otvorena izložba ''Harovi na zidu'' na kojoj su prikazani stari grafiti na džamijama u Mostaru i Blagaju pisani arapskim i turskim jezikom.

Izložbu autorski potpisuju Azem Feriz i Haris Dervišević.

Na ovaj način nastoji se skrenuti pažnja domaće kulturne javnosti na ovu vrstu baštinskog nasljeđa koje do sada nije tretirano u znanstvenim krugovima, priopćeno je iz Medžlisa islamske zajednice Mostar.

''Želimo pokazati da, bez obzira koliko imamo istraživanja na polju osmanskog naslijeđa, postoji još uvijek mjesta da se to naslijeđe dodatno valorizira. Ovdje se radi o grafitima koji nikada nisu predstavljeni domaćoj javnosti niti su bili predmet znanstvenog istraživanja'', kazao je Dervišević.

Na izložbi su prikazani tekstovi na kojima su ispisana imena, godine ili dijelovi ajeta iz Kur’ana, pisani u različitim vremenskim epohama.

''Zanimljivo je da imamo nekoliko tendencija kaligrafskih estetiziranja tog teksta. Pojedine grafite je teško protumačiti i možemo ih razumijevati na osnovu njihovog umjetničko-estetskih vrijednosti'', pojasnio je Dervišević.

Izložbu ''Harofvi na zidu'' otvorio je blagajski imam Hišam-ef. Hafizović, naglasivši kako je njen cilj, pored ostalog, dodatno, kulturnim izražajima oplemeniti vjerske programe manifestacije ''Dani mevluda i zikra''.

Izložba će biti otvorena do kraja ovogodišnje manifestacije ''Dani mevluda i zikra''.

Kopirati
Drag cursor here to close