Derviši

Programom 'Večer duhovnosti' počela manifestacija 'Dani tradicionalnih mevluda' u Konjicu

''Mevlud se u BiH učio i uči raznim povodima, a najčešće tijekom rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Allahova poslanika, Muhammed, a.s.''
Kultura / Vjera | 17. 07. 2022. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta Narodnog univerziteta Konjic (NUK) "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine", sinoć je na platou kod Tekijske džamije u Konjicu upriličen program pod nazivom "Večer duhovnosti" kojim počela i ovogodišnja manifestacija Medžlisa IZ Konjic "Dani tradicionalnih mevluda 2022".

U programu su sudjelovali Derviši Tarikatskog centra Islamske zajednice u BiH, Hor "Sejfullah" Konjic, Hor "Mrež mladih" Konjic i imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Voditelj programa Benjamin Mušinović podsjetio je na početku programa da je mevlud jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka.

"Islamska tradicija Bošnjaka je velika, bogata, vrijedna sehara koja čuva brojne običaje, ukrase, odrednice i obilježja bosanskih muslimana, Bošnjaka. Jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka je učenje mevluda. Mevlud se u BiH učio i uči raznim povodima, a najčešće tijekom rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Allahova poslanika, Muhammed, a.s. Mevlud kao nešto iscjeđeno iz vjere predstavljao je najljepši i najveličanstveniji kulturalni izraz bosanskih muslimana. Medžlis IZ Konjic jedan je od rijetkih Medžlisa na području Hercegovine koji je sačuvao tradiciju dnevnih mevluda, s tim ciljem prije četiri godine ustanovljena je, sad već tradicionalna, manifestacija 'Dani tradicionalnih mevluda' koja za cilj ima očuvanje i unaprjeđenje ove tradicije Bošnjaka na prostoru našeg Medžlisa", kazao je Mušinović.

Okupljenim vjernicima obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

"Drago mi je da smo večeras ovdje i da mogu posebno pozdraviti derviše iz Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa šejhom Ćazimom Hadžimejlićem. Ova manifestacija nudi tri susreta. Prvi je susret s našom duhovnošću, drugi važan susret je naš susret s prirodom, a treći, možda najviše važan u ovoj eri digitalne otuđenosti je ovaj živi susret nas s nama, koji nam ne može nikakva mreža pružiti", kazao je imam Refik ef. Delić.

Sljedeći program u okviru projekta "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine", organizatori najavljuju za petak, 22. srpnja, kada će se u Galeriji NU Konjic, s početkom u 20 sati upriličiti otvaranje izložbe "Konjic u osmanskim dokumentima", u suradnji s partnerom Yunus Emre institutom Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close