Velike ribe, male ribe

Znanstvenici zabrinuti: Morske ribe se smanjuju

Ono što su otkrili izazvalo je zabrinutost u znanstvenim krugovima. Iako je veličina tijekom godina varirala kod različitih vrsta, zasigurno su utvrdili da se morske ribe – smanjuju.
Sci-Tech / Znanost | 17. 10. 2023. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su sve zabrinutiji zbog promjena koje primjećuju u biljnom i životinjskom svijetu. Neke se promjene mogu direktno povezati s klimatskim promjenama, dok je uzrok kod drugih još uvijek nepoznat, piše Zimo.

Ono što su otkrili izazvalo je zabrinutost u znanstvenim krugovima. Iako je veličina tijekom godina varirala kod različitih vrsta, zasigurno su utvrdili da se morske ribe – smanjuju, prenosi N1.

Više manjih riba

Ne samo da su ribe veličinom sve manje već su otkrili i da u određenim ekosustavima broj jedinki veće riblje vrste opada, a zamjenjuju ih jedinke manje vrste. U prijevodu, ukupna biomasa svih riba na tim područjima ostala je gotovo jednaka, ali sad ima više manje ribe.

Studija koju su proveli, a koja je objavljena u časopisu Science, pokazala je da se takav obrazac pojavljuje kod morskih riba diljem svijeta. Zaključili su da je veličina tijela ključni faktor zbog kojeg neke vrste riba zamjenjuju druge u različitim ekosustavima. Primjerice, velikog bakalara sve više zamjenjuje manja skuša.

Znanstvenici moraju otkriti zašto se to događa

Kao znanstveniku zaista je fascinantno saznati kako se neki aspekti prirode drastično mijenjaju, dok drugi aspekti prirode pokazuju znatnu stabilnost, kaže profesor ekologije sa Sveučilišta Maine Brian McGill, koji je sudjelovao u radu znanstvenog tima.

Ali ekonomski gledano, ovo ima velike praktične implikacije u državi koja se temelji na ribarstvu kao što je Maine. Velike ribe preferirane su mete za ribolov, ali vrste velikih riba postaju sve manje i zamjenjuju se manjim vrstama. Sada znamo da se to ne događa samo u zaljevu Maine, nego diljem svijeta.

Ističe kako će znanstvenici morati dodatno istražiti zašto je ta promjena zabilježena (zasad) samo kod morskih riba.

Kopirati
Drag cursor here to close