Na Antarktiku

Znanstvenici otkrili DNK star milijun godina

Pronađeni uzorci DNK vjerojatno će se pokazati korisnima u tekućim naporima da se shvati kako klimatske promjene mogu utjecati na Antarktiku u budućnosti.
Sci-Tech / Znanost | 11. 10. 2022. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su iskopali fragmente DNK koji stare milijun godina. Pronađeni ispod dna Škotskog mora (Scotia sea), sjeverno od Antarktika, ti fragmenti organskog materijala mogu biti od neprocjenjive vrijednosti u iscrtavanju povijesti regije, odnosno onoga što je živjelo u oceanu i u kojim vremenskim rasponima.

Obzirom da je riječ o sedimentnoj drevnoj DNK, tehnički je nazvana sedaDNK.

Pronađeni uzorci vjerojatno će se pokazati korisnima u tekućim naporima da se shvati kako klimatske promjene mogu utjecati na Antarktiku u budućnosti.

Ovo se sastoji od daleko najstarije autentične morske sedaDNK do sada, kaže morska ekologinja Linda Armbrecht sa Sveučilišta Tasmanije u Australiji.

SedaDNK se nalazi u mnogim okruženjima, uključujući zemaljske špilje i subarktički permafrost, u kojima su pronađeni sedaDNK starosti 400.000 odnosno 650.000 godina, javlja Zimo.

Niske temperature, niska razina kisika i nedostatak UV zračenja čine polarna morska okruženja poput Škotskog mora sjajnim lokacijama za sedaDNK da ostane netaknuta. Uzorak spomenutog sedaDNK izvađen je s oceanskog dna 2019. godine i prošao je kroz sveobuhvatan proces kontrole kontaminacije kako bi se osiguralo da su markeri starosti ugrađeni u materijal točni.

Osim navedenog, znanstvenici su otkrili i dijatomeje (jednostanične organizme) koji datiraju prije 540.000 godina. Sve ovo pomaže u našem pregledu kako se ovaj dio svijeta razvijao u prdavnim vremenima. Tim je uspio povezati obilje dijatomeja s toplijim razdobljima – od kojih je posljednje u Škotskom moru bilo prije oko 14.500 godina. To je dovelo do povećanja ukupne aktivnosti morskog života u regiji Antarktika.

Ovo je zanimljiva i važna promjena koja je povezana sa svjetskim i brzim porastom razine mora i ogromnim gubitkom leda na Antarktici zbog prirodnog zagrijavanja, kaže geolog Michael Weber sa Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj.

Ova najnovija studija, objavljena u znanstvenom časopisu Nature Communications, dokaz je da tehnike sedaDNK mogu biti korisne u rekonstrukciji ekosustava od prije stotina tisuća godina, dajući nam potpuno novu razinu uvida u to kako su se svjetski oceani promijenili.

Znanstvenici neprestano napreduju u vađenju tih drevnih fragmenata DNK iz zemlje i uklanjanju 'buke' i smetnji koje ostavlja sva moderna DNK, kako bi dobili autentičan pogled na prošlost. Bolje razumijevanje o prošlim klimatskim promjenama i načinu na koji je oceanski ekosustav reagirao znači točnije modele i predviđanja za ono što bi se sljedeće moglo dogoditi oko Južnog pola.

Antarktika je jedno od najosjetljivijih područja na klimatske promjene na Zemlji, a proučavanje prošlih i sadašnjih odgovora ovog polarnog morskog ekosustava na promjene okoliša hitno je pitanje, zaključuju autori studije.

Kopirati
Drag cursor here to close