Nismo ni svjesni što imamo

VIDEO | Kreševski sajam minerala, kristala i fosila: Još stignete 'ugrabiti' svoj sretni kristal

Puljić navodi da su skupljači kristala, koji su na sajam došli iz zemalja regije, odmah prepoznali kristal kvarc-citrin, hijalofan iz Busovače, kao i plavi barit iz Kreševa.
Sci-Tech / Znanost | 08. 10. 2022. u 15:43 Fena
Na Kreševskom sajmu minerala, kristala i fosila mnogi pronašli svoje sretne kristale

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svoj sretni kristal pronašli su brojni posjetitelji na 19. sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja, koji je danas otvoren u Kreševu.

"Predstavilo se oko 30 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Kosova i Srbije. Posebno smo ponosni što su izloženi kristali i fosili iz BiH, a to su kvarc-prozirac, čađavac, citrin, bakarni minerali-malahit, azurit, zatim tetraedrit, luorit, hijalofan, pirit, realgar, auripgment, barit. Također, posjetioci ovogodišnjeg sajma mogu vidjeti i minerale i kristale iz cijelog svijeta, kao ametist iz Brazila, zatim piriti iz Španjolske, opali iz Australije te rubini iz Makedonije", kazao je Alojz Filipović iz Zavičajne udruge "Kreševski citrin".

Brojni izlagači

Izlagači iz Bosne i Hercegovine predstavili su nakit koji izrađuju ručno od srebra, poludragog kamenja i različitih vrsta minerala. Zahvaljujući tome, posjetitelji su sa sajma otišli s poklonima, s obzirom na to da je jedan dio prodajnog karaktera.

Minerale iz Hrvatske izložio je predsjednik udruge "Lepoglavski ahat" Damir Vrtar, koji je istaknuo da 15-ti put sudjeluje na sajmu s ciljem da pokaže koje su raznolikosti kristala i koje sve forme mogu imati.

Foto: Fena / Kreševski sajam minerala, kristala i fosila

"Drago mi je da sam i ove godine to uspio približiti posjetiteljima, a posebno učenicima Osnovne škole ''Dr. Boris Ćorić' u Kreševu budući da se sajam održava u toj školi", dodao je Vrtar.

Sajam je ove godine pokazao i da je, kako kaže Ivana Puljić uime udruge "Kreševski citrin" i edukativnog karaktera.

"Svaki izlagač je nastojao da prije svega mlađoj populaciji predstavi vrijednosti minerala i kamenja. Tako su naučili da nas mnogi kristali i minerali štite od negativnog zračenja koje imaju mobiteli i drugi tehnički aparati", kazala je Puljić.

Moguća turistička destinacija

Ukazala je da su skupljači kristala, koji su na sajam došli iz zemalja regije, odmah prepoznali kristal kvarc-citrin, hijalofan iz Busovače, kao i plavi barit iz Kreševa. To govori da se s ovim sajmom nudi mogućnost kreiranja jedinstvenih turističkih proizvoda.

Foto: Fena / Kreševski sajam minerala, kristala i fosila

Od područja Kreševa, Busovače i Donjeg Vakufa mogla bi se napraviti, po mišljenju posjetitelja, turistička destinacija istraživanja stijena i fosila.

Sajam se nastavlja i sutra, kada se pored kristala i minerala, može pogledati i izložena rekonstrukcija rudarstva i metalurgije na našim prostorima kroz vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada metala.

Pokrovitelj sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, ministarstva financija i gospodarstva Srednjobosanskog kantona, a partner je organizacija Alterural.

Kopirati
Drag cursor here to close