Važnost prevencije i očuvanja zdravlja

VIDEO | Cjelodnevnim simpozijem obilježen Svjetski dan zdravlja u Mostaru

Na Simpoziju su održana brojna zanimljiva i edukativna predavanja o različitim javnozdravstvenim temama te prezentacija podataka o aktuelnom zdravstvenom stanju stanovništva Federacije BiH.
Sci-Tech / Znanost | 05. 04. 2023. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirali su cjelodnevni simpozij na kojem su domaći stručnjaci govorili o važnosti prevencije bolesti i očuvanja i unaprjeđenja zdravlja.

Na Simpoziju su održana brojna zanimljiva i edukativna predavanja o različitim javnozdravstvenim temama te prezentacija podataka o aktuelnom zdravstvenom stanju stanovništva Federacije BiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić istaknuo je u izjavi za medije kako se današnjim skupom želi ukazati na činjenicu da je zdravlje vrlo aktualno i da se u toj oblasti i dalje treba zajedno raditi.

Važnost zdravstvene zajednice

''Činjenica da smo danas ovdje na jednom skupu i s predstavnicima međunarodnih zdravstvenih organizacija govori da moramo raditi zajedno i biti jedna velika zdravstvena zajednica koja može doprinijeti našem stanovništvu'', ocijenio je Skočibušić.

Po riječima dekana Medicinskog fakulteta SUM-a Ivana Ćavara, očuvanje zdravlja i promocija zdravog načina življenja danas je prioritet za savremenog čovjeka.

''Sjedilački način života, sve manje bavljenje fizičkim radom, udaljavanje od prirode, konzumacija brze i nezdrave hrane, zatim nedovoljna higijena spavanja i nedovoljno vremena za odmor nose sa sobom brojne rizike. Između ostalog, danas imamo višestruku pojavu pretilosti te značajno povećanje učestalosti brojnih bolesti, kao što su maligne, autoimune i neurodegenerativne bolesti, i stoga je vrlo bitno informirati javnost o važnosti očuvanja zdravlja'', naglasio je Ćavar.

Dobra suradnja

Zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH Veronika Vaščenko zahvalila je organizatorima na ovim zajedničkim aktivnostima, naglasivši kako je mnogo dobrih primjera njihove zajedničke suradnje.

''Mogu navesti nekoliko primjera dobre suradnje, naročito s Federalnim zavodom za javno zdravstvo, a jedan od njih je da smo uspjeli da osiguramo gotovo sto posto sredstava za hladni lanac cijepljenja i da uvjerimo roditelje da se izvrši i pokrene cijepljenje djece. Tu imamo također i program ranog razvoja i rasta djece u sklopu kojeg je UNICEF zajedno sa svojim partnerima otvorio 40 centara gdje se bavimo pitanjem razvoja i gdje možemo da uočimo da li je došlo do zastoja u fizičkom razvoju djece kako bi se blagovremeno pokrenule intervencije'', kazala je Vaščenko.

Još jedan od primjera je, kako ističe, i inicijativa programa "Vrtići i škole - prijatelji zdrave ishrane" gdje su zajedno s partnerima uspjeli provesti obuku kako kuhara, tako i nastavnika i pedagoškog osoblja da rade na pitanjima zdrave ishrane djece, a osim njih, uključili su i roditelje.

''UNICEF će i dalje raditi sa svojim partnerima na promociji zdravlja i dobre ishrane, i ne samo sa njima nego i sa roditeljima kojima treba podrška'', poručila je Vaščenko.

Ključ je u suradnji

Predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Mirza Palo naglasio je kako su protekle tri godine pokazale da ne postoji ništa što se ne može prevazići zajedničkim naporima i uz dobru saradnju.

''Pred nama je još puno posla, ne samo na području borbe protiv kroničnih nezaraznih bolesti i rutinske imunizacije, nego i drugi izazovi. Svjesni smo da, kada su u pitanju ove dvije oblasti, imamo alate i znanje i vrijeme je da pojačamo naše napore. Naši zdravstveni sustavi, cijele države i društva, moraju biti pripremljeni za izvanredne zdravstvene situacije koje će doći, koje dolaze jedna za drugom puno brže nego što je to bilo ranije, a u isto vrijeme moramo ulagati napore u osnovne svakodnevne zdravstvene potrebe naših populacija'', poručio je Palo.

U vrijeme trajanja simpozija, na štandovima u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru predstavnici Zavoda i studenti Medicinskog fakulteta SUM-a razgovarali su sa zainteresiranim građanima o važnosti prevencije bolesti i očuvanja zdravlja i dijelili im letke i promotivne materijale.

Kopirati
Drag cursor here to close