Dugačka dva metra

U rudniku u SAD-u pronađena kljova mamuta

Rudari su iskopali kljovu iz starog korita potoka, dubokog oko 12 metara, u rudniku Freedom u blizini Beulaha.
Sci-Tech / Znanost | 08. 01. 2024. u 12:03 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari iz rudnika ugljena u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Dakoti otkrili su dva metra dugu kljovu mamuta staru najmanje 10.000 godina, javili su američki mediji.

Rudari su iskopali kljovu iz starog korita potoka, dubokog oko 12 metara, u rudniku Freedom u blizini Beulaha. Rudnik površine 18.210 hektara proizvodi do 16 milijuna tona lignita godišnje.

Stara između 10.000 i 100.000 godina

Nakon što su uočili kljovu, ekipe su prestale kopati na tom području i pozvale stručnjake, koji su procijenili da je stara između 10.000 i 100.000 godina. Jeff Person, paleontolog iz Geološkog instituta Sjeverne Dakote, izrazio je iznenađenje da kljova mamuta nije pretrpjela veću štetu, s obzirom na ogromnu opremu korištenu na tom mjestu.

Svijet kojim su harali mamuti

Naknadnim kopanjem, pronađeno je još kostiju, više od 20. Mamuti su nekada živjeli u dijelovima Afrike, Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Primjerci su pronađeni diljem Sjedinjenih Država i Kanade, rekao je Paul Ullmann, paleontolog za kralježnjake sa Sveučilišta Sjeverne Dakote.

Mamuti su izumrli prije otprilike 10.000 godina u današnjoj Sjevernoj Dakoti, prema Geološkom institutu. Bili su veći od današnjih slonova i bili su prekriveni gustom vunom.

Video: 
Kopirati
Drag cursor here to close