Promocija istraživačkog rada

U BiH ''Europska noć istraživača'' 28. rujna

Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani će se moći upoznati s znanstvenim dostignućima.
Sci-Tech / Znanost | 27. 09. 2018. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska noć istraživača, manifestacija koja promovira znanost i istraživački rad u Europi, bit će upriličena u devet gradova Bosne i Hercegovine u petak, 28. rujna.

Ovo je najveći broj gradova koji sudjeluju u ovoj manifestaciji i bit će organizirana u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom. 

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike" kako bi se istaknula kreativna strana znanosti, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad. 

STEAM (Science, Technology, Entrepreneurship, Art, Math) je akronim za nauku, tehnologiju, preduzentištvo, umjetnost i matematiku, a "Europska noć istraživača" predstavlja priliku za susret i upoznavanje sa izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u BiH. 

Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani će se moći upoznati s znanstvenim dostignućima i saznati na koji način znanost i istraživanja utiču na život i promjene u okolini, priopćili su organizatori. 

"Europska noć istraživača" je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. 

Obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako 2017. godine održana u 342 grada širom Europe, u kojoj je sudjelovalo 2.200 istraživača i više od millijun posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close