(Samo)uvjeren predsjednik

Trump: SAD će imati cjepivo protiv korone za par tjedana

"Ako želite znati istinu, prethodnoj administraciji trebale bi možda godine da razviju cjepivo zbog Agencije za lijekove (FDA) i svih odobrenja. Mi dobivamo cjepivo za nekoliko tjedana... Moglo bi biti tri tjedna, četiri tjedna", kazao je.
Sci-Tech / Znanost | 16. 09. 2020. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da bi SAD moga imati cjepivo za tri ili četiri tjedna, dok neki američki javnozdravstveni dužnosnici apeliraju na oprez zbog ubrzanog postupka.

Trump je, govoreći za ABC, branio svoju ulogu u odgovoru na koronavirus te je kazao da će cjepivo biti spremno za distribuciju do predsjedničkih izbora 3. studenog. "Vrlo smo blizu dobivanja cjepiva", rekao je.

"Ako želite znati istinu, prethodnoj administraciji trebale bi možda godine da razviju cjepivo zbog Agencije za lijekove (FDA) i svih odobrenja. Mi dobivamo cjepivo za nekoliko tjedana... Moglo bi biti tri tjedna, četiri tjedna", kazao je.

Ranije je ovoga mjeseca Anthony Fauci, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, rekao za CNN kako većina stručnjaka vjeruje da će cjepivo biti gotovo do studenog ili prosinca. "Moguće je imati cjepivo i do listopada, ali mislim da to nije vjerojatno", rekao je Fauci. Drugi stručnjaci navode da znanstveno kredibilno cjepivo neće biti dostupno do početka 2021.

Trump je odgovarao na pitanja gledatelja i voditelja ABC-a Georgea Stephanopoulosa u gradskoj vijećnici Philadelphije. Kazao je kako je njegova odluka o zabrani putovanja iz Kine i Europe u SAD spasila tisuće, ako ne i milijune života, javlja HINA.

Također je branio Amerikance koji se protive nošenju maski te je kazao da su i eksperti poput Faucija mijenjali svoje mišljenje o toj problematici tijekom krize.

Gotovo 6,6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u SAD-u, daleko najviše na svijetu, uz gotovo 195 tisuća smrtnih slučajeva.

Trump je rekao da SAD ima toliko slučajeva zato što testira više nego druge zemlje.

Upitan o izjavama, s početka pandemije, kada je umanjivao opasnost od koronavirusa i govorio da će virus nestati, Trump je odgovorio da nije umanjivao opasnost.

"Nisam umanjivao, zapravo, na mnogo načina sam uvećavao, što se tiče djelovanja. Moje je djelovanje bilo vrlo snažno", rekao je Trump.

Kopirati
Drag cursor here to close