od 26. do 29. listopada

Svjetski kongres perinatalne medicine - prilika za usavršavanje bh. stručnjaka

Sci-Tech / Znanost | 28. 09. 2017. u 10:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski kongres perinatalne medicine (WCPM) bit će održan od 26. do 29. listopada u Beogradu, a okupit će oko 2.000 stručnjaka iz ginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dječje kirurgije, kardiologije, patologije i genetike.

Kongres je od izuzetnog značaja i za budućnost perinatalne medicine u Bosni i Hercegovini koja nema točne podatke o perinatalnim parametrima - iz ginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dječje kirurgije, kardiologije, patologije, genetike, a brojevi s pojedinih klinika ne daju pravu sliku, navodi se u priopćenju.

''Kongres će biti odlična prilika da razmijenimo mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH i započnemo aktivnosti usmjerene na premašivanju problema u skladu sa suvremenim svjetskim trendovima, a sve s ciljem unaprjeđenja perinatologije u BiH. Smatram da bi stručnjaci iz regiona, poput akademika Asima Kurjaka, prof. dr. Aleksandra Ljubića i prof. dr. Milana Stanojevića, koji su vodeća imena svjetske perinatologije, mogli biti velika podrška i pomoć oko osnivanja udruženja perinatologije u BiH, kao i u provođenju aktivnosti Svjetske asocijacije perinatalne medicine'', istaknuo je član Upravnog odbora Svjetske asocijacije perinatalne medicine dr. Taib Delić.

Eminentni stručnjaci iz 40 zemalja svijeta govorit će o brojnim temama u vezi zdravlja žena, majki i djece, najvećim košmarima ginekologa, sterilitetu i reprodukciji, carskom rezu i njegovom utjecaju na novorođenče.

Stručnjaci će pokušati dati odgovore na pitanja o tome je li trodimenzionalni ultrazvuk najbolji način za detekciju i procjenu fetalnih anomalija te kako se razvijaju novorođene bebe u rizičnim trudnoćama.

Dio kongresa bit će posvećen i suvremenim izazovima u ovoj oblasti, kao što su tumori u trudnoći, planiranje porođaja u kući, dobna granica za trudnoću i brojnim temama specifičnim za druge regije, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close