Florida

Što se događa? More proključalo!

Zagrijavanje obalnih voda povezano je s rekordnim temperaturama svjetskih oceana, koje jako zabrinjavaju klimatologe.
Sci-Tech / Znanost | 12. 07. 2023. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Floridi je i ocean proključao na 35 stupnjeva, piše ugledni Washington Post.

Nije samo Florida pod rekordnim vrućinama, nego su se znatno digle i temperature mora kojim je okružena, što dodatno pojačava toplinski val i opterećuje koraljne grebene, stvarajući meteorološke uvjete koji bi mogli dovesti do jačanja uragana.

Veći dio Floride bilježi najtopliju godinu u povijesti, s temperaturama koje su tri do pet stupnjeva iznad normale. Zagrijavanje obalnih voda povezano je s rekordnim temperaturama svjetskih oceana, koje jako zabrinjavaju klimatologe.

Morski toplinski val

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) rangirala je zagrijavanje mora oko Floride u kategoriju tri od njih pet na ljestvici morskih toplinskih valova. NOAA definira morski toplinski val kao razdoblje s postojanim i neuobičajeno visokim temperaturama oceana, “što može imati značajan utjecaj na život u moru, kao i na obalne zajednice i gospodarstva”. Kategorija tri označena je kao teška, prenosi N1.

Tako visoke temperature mora utječu na temperature na kopnu povećanjem vlažnosti, što otežava snižavanje temperatura noću. Od sredine lipnja oboreni su brojni temperaturni rekordi, a toplinski val očekuje se još najmanje sedam dana.

Oko 40 posto svjetskih oceana suočava se s toplinskim valom, izvijestila je NOAA. To je najveći zabilježeni postotak, a do septembra bi mogao dosegnuti 50 posto. Znanstvenici rekordne temperature svjetskih oceanskih voda pripisuju ne samo toplinskom valu, nego i klimatskim promjenama koje je uzrokovao čovjek.

Izbjeljivanje koralja

Morski toplinski val također uzrokuje izbjeljivanje koralja, zbog čega mogu biti ugroženiji smrtonosnim bolestima. Zagrijavanju mora je doprinijelo neuobičajeno malo vjetra od kraja svibnja: izostanak vjetra sprečava da se hladnija voda iz dubine probije do površine.

Veliki toplinski val zahvatit će ovaj tjedan veći dio juga SAD-a. ''To je zapanjujući, dugotrajni toplinski val čak i za područje kojem sparno vrijeme nije nepoznanica'', rekao je za Washington Post Brian McNoldy sa Sveučilišta u Miamiju.

Upozorio je da bi visoke temperature oceana mogle pojačati tropske oluje ili uragane.

Oluje i uragani

''To nije nešto što volimo vidjeti u blizini kopna, jednostavno zato što omogućava oluji da zadrži visok intenzitet do kopna ili da se brzo pojača kako se približava kopnu'', tumači ovaj stručnjak za uragane.

Veliki dijelovi SAD-a pripremaju se za još tjedan dana visokih temperatura. Prognostičari su u ponedjeljak produžili upozorenje za najnaseljenija područja Arizone i upozorili stanovnike u dijelovima Nevade i Novog Meksika da ostanu u kućama.

Prošlog je tjedna kanadska vlada objavila da je broj šumskih požara u zemlji – više od 670 u petak – srušio sve rekorde. Dim od požara ove sezone zagadio je zrak u Kanadi i SAD-u, utječući na više od 100 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close