Istraživački tim CPCD-a

VIDEO U Neumu organizirana prva ekspedicija na otkrivanju visibabe kraljice Olge

Završen je obilazak područja Neumskog zaljeva istraživačkog tim CPCD-a koji su činili Elvedin Šabanović, magistar bioloških znanosti i Bariša Ilić iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica” iz Metkovića.
Sci-Tech / Znanost | 10. 02. 2022. u 21:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unutar CPCD-ovog projekta “Misli o prirodi!” realizirano je mnoštvo aktivnosti ali, PRVA ekspedicija otkrivanja visibabe kraljice Olge na području Neumskog zaljeva, zasigurno je posebno i jedinstveno iskustvo, te velika referenca prirodnih resursa u BiH.

Završen je obilazak područja Neumskog zaljeva istraživačkog tim CPCD-a koji su činili Elvedin Šabanović, magistar bioloških znanosti i Bariša Ilić iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica” iz Metkovića. 

Ova informacija je važna jer radi se o prvoj inventarizaciji i georeferenciranju visibabe kraljice Olge, čime CPCD uz suradnju sa istraživačima značajno doprinosi očuvanju biodiverziteta, prirodne i kulturne baštine, priopćeno je iz ove organizacije. 

Biodiverzitet BiH je najbolji indikator kvaliteta životne sredine i velika šansa za održivi razvoj BiH, stoga ga je potrebno zaštititi shodno potrebama i međunarodnim kriterijima uz uvažavanje lokalnih specifičnosti.

Visibaba je inače nedovoljno istražena biljna vrsta u BiH a ovdje je riječ o posebnoj vrsti koja raste u Grčkoj, otoku Siciliji, na jugu Hrvatske i u Albaniji.

Prva lokacija na kojoj je pronađena u BiH bilo je područje Dobranja a zatim i područje Cerovo. 

Ime je dobila u čast grčke kraljice Olge čije je ime vezano za više dinastija – rusku, grčku i u konačnici dinastiju Velike Britanije.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) implementira projekat “Misli o prirodi!”, kojeg financijski podržava Švedska. Cilj projekta jeste povećati utjecaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih osoba, medija i mladih za zajedničko, skladno i snažno djelovanje na lokalnom nivou.

Dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Europske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala.

Zagovaranje, eko HUBovi, mladi, eko mediji i eko škole komponente su njihovog projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close