Splitski arheolozi oduševljeni

Povijesna senzacija u Splitu: Otkrivena rimskoantička tržnica

Riječ je o velikoj kvadratnoj građevini iz Dioklecijanova doba čije su dimenzije 70 puta 70 metara s kružnim dvorištem i boksovima.
Sci-Tech / Znanost | 19. 03. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podzemlje Manuša ponovno oduševljava splitske arheologe i građane koji vole starine: već prvog dana radova na rekonstrukciji asfaltnog pokrova na pločniku i kolniku na svjetlu su se pokazali masivni temelji i zidovi velike građevine kvadratnog oblika.

"Riječ je o velikoj kvadratnoj građevini iz Dioklecijanova doba čije su dimenzije 70 puta 70 metara s kružnim dvorištem i boksovima. Čim smo skinuli sloj asfalta na manjoj površini, otkrili smo velike zidove širine 60 centimetara ili dvije rimske  stope čiji je temelj još širi, oko jednog metra, a pronašli smo i vanjske boksove te apsidu "objasnio je arheolog Nebojša Cingeli, nadzorni na radovima koje izvodi tvrtka "Temenos", uz nadzor konzervatora.

Macellum

Zanimljivo je da se novootkriveni zidovi savršeno uklapaju u rekonstrukciju dr. Katje Marasović s Katedre za graditeljsko nasljeđe Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, koja je s timom arheologa 2020. godine pretpostavila da je riječ o maceliju (macellumu), kasnoantičkoj tržnici, prenosi Slobodna Dalmacija.

  / Rekonstrukcija splitskog macelija na Manušu

Tlocrtni oblik velike građevine s kružnim dvorištem okruženim trijemom, na koji su orijentirane 24 prostorije površine od oko 25 kvadrata i s vanjskim plaštem kvadratnog tlocrta, gdje se može pretpostaviti još 28 prostorija površine od 30 do 70 kvadrata i sa po jednim ulazom u sredini svakog pročelja, upućuje na pretpostavku da se radi o rimskoj zatvorenoj tržnici živežnih namirnica.

Ovaj dio grada već desetljećima je pravi izvor arheologije koji svjedoči o postojanju urbanog područja izvan Dioklecijanove palače, čak i starijeg naselja od Palače, pod nazivom Spalatum.

Velika tržnica mesa i ribe

Na zapadni dio pretpostavljene rimske tržnice u petom i šestom stoljeću "nalegle" su poznate "oslikane bazilike", u kojima je 1185. održana važna crkvena sinoda, a to istraživanje provedeno je 1954. godine. Krajem devedesetih godina arheološka istraživanja pokazala su masivne antičke zidove, te se pretpostavilo kako je riječ o odeonu – teatru, potom je 2013. struka iznijela zamisao da je riječ o amfiteatru, a nakon iskapanja 2016. pojavila se najnovija teorija – o velikoj tržnici mesa i ribe.

"Cijelo područje prepuno je arheologije. Čini se da su Mlečani od ovdašnjih rimskih građevina podizali barokne bedeme" smatra arheolog Cingeli.

"Trenutno je najveća enigma namjena ove građevine na kojoj sada radimo, u nekoliko navrata stručnjaci su mijenjali mišljenje, budući da se istraživalo fragmentarno jer nalazište leži ispod jedne od najfrekventnijih gradskih prometnica. Ako je riječ o maceliju, on je doista impozantnih dimenzija, prostraniji od sličnih tržnica u Rimu. Tek smo započeli s ove strane, obuhvat je sve do Pravnog fakulteta, a ići ćemo i ispod kolnika. Bit će interesantno, strpite se" optimističan je Nebojša Cingeli.

Kopirati
Drag cursor here to close