Dogovoren biznis

Potencijalno Oxfordovo cjepivo proizvodit će se u Argentini i Meksiku

Kandidat za cjepivo "ChAdOx1 nCoV-19", čiju je dozvolu za proizvodnju kupila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca, počeo se testirati na ljudima u Brazilu još krajem lipnja.
Sci-Tech / Znanost | 13. 08. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez najavio je da će se cjepivo protiv nove vrste koronavirusa, koje je razvio Univerzitet Oxford, proizvoditi u Argentini i Meksiku, javlja Anadolija.

Fernandez je na konferenciji za novinare u Buenos Airesu poručio da će se cjepivo, koje razvijaju "Oxford Vaccine Group" i Institut Jenner, za latinoameričke zemlje proizvoditi u Argentini i Meksiku.

Istakao je da će proizvesti između 150 i 250 milijuna doza cjepiva za zemlje Latinske Amerike, osim Brazila. Vakcina je trenutno u trećoj fazi ispitivanja i komercijalna upotreba se očekuje u prvoj polovici 2021. godine.

Navodeći da će cjepiva biti između 3 i 4 dolara za svaku dozu, Fernandez je dodao da će latinoamerička regija dobiti cjepivo i ranije, zahvaljujući sporazumu s meksičkom Fondacijom "Carlos Slim".

Kandidat za cjepivo "ChAdOx1 nCoV-19", čiju je dozvolu za proizvodnju kupila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca, počeo se testirati na ljudima u Brazilu još krajem lipnja.

Ako bi ovo cjepivo bilo uspješno, najavljeno je da će se proizvoditi u Brazilu i da bi Brazil mogao kupiti prvenstveno 100 milijuna doza COVID-19 cjepiva.

U Argentini je 10. kolovoza počelo testiranje na ljudima potencijalnog cjepiva "BNT162", koje je razvijeno u suradnji američke farmaceutske kompanije Pfizer i biotehnološke kompanije BioNTech, čiji je suosnivač turski znanstvenik Ugur Sahin.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Argenitne, u posljednja 24 sata od posljedica zaraze COVID-19 preminulo je još 209 osoba, čime je ukupan broj umrlih premašio brojku od 5.000. U Argentini su od jučer zabilježena 7.663 nova slučaja zaraze, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije, dok je ukupno zaraženo 268.574.

Kopirati
Drag cursor here to close