Thanatosdrakon amaru

Otkriven 'Zmaj smrti'

Riječ je o opasnom grabežljivcu velikom poput autobusa koji je svoj plijen lovio iz zraka.
Sci-Tech / Znanost | 30. 05. 2022. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentinski znanstvenici otkrili su novu vrstu golemoga letećeg gmaza nazvanog "Zmaj smrti" koji je živio prije 86 milijuna godina u doba dinosaura, piše Hina.

Riječ je o opasnom grabežljivcu velikom poput autobusa koji je svoj plijen lovio iz zraka. Paleontolozi kažu da novootkriveni predator spada u red pterosaura. Vjeruje se da je bio preteča ptica, odnosno da je prapovijesnim nebom Zemlje letio prije evolucije ptica i da je jedan od prvih predatora koji je koristio krila za lov.

Unatoč tomu, stručnjaci vjeruju da je najviše vremena provodio na kopnu. Pojedinosti o reptilu je malo, no primjerci različitih veličina dokazuju da je predator živio u skupinama.

Tim paleontologa otkrio je fosilne ostatke ‘Thanatosdrakon amarua’ u planinama Anda u zapadnoj argentinskoj pokrajini Mendozi. Nazvali su ga Dragon of Death (Zmaj smrti), što je kombinacija grčkih riječi za “smrt” (thanatos) i (drakon) “zmaj”. Otkrili su da stijene s fosiliziranim ostacima ovog reptila datiraju otprije 86 milijuna godina, odnosno iz razdoblja krede.

Promjer krila, u trenutku kada su bila potpuno raširena, iznosio je čak devet metara, otkrio je voditelj projekta Leonardo Ortiz.

Video: Was This Fantastic New Death Dragon The Largest Thing To Fly? – Thanatosdrakon

Znanstvenici su procijenili da su zastrašujući leteći gmazovi živjeli najmanje 20 milijuna godina prije nego što je udar asteroida u današnji meksički poluotok Yucatan zbrisao oko tri četvrtine života na planetu prije oko 66 milijuna godina.

Istraživači, koji su rezultate istraživanja objavili u travnju u znanstvenom časopisu Cretaceous Research, kažu da goleme kosti fosila klasificiraju novu vrstu kao najvećeg pterosaura dosad otkrivenog u Južnoj Americi i jednog od najvećih uopće pronađenih na Zemlji. “Trenutačno ne raspolažemo podacima ni o jednome bliskom rođaku pterosaura koji bi bio sličan ovoj zvijeri”, rekao je Ortiz.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close