Webometrics

Sveučilište u Mostaru na 4.671 mjestu po citiranosti

Na drugom mjestu iz BiH je Sveučilište u Banja Luci koji zauzima 3.021 poziciju.
Sci-Tech / Znanost | 30. 01. 2020. u 15:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća platforma za rangiranje institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je novu rang ljestvicu sveučilišta po citiranosti na Google Scholaru na kojoj je najbolje plasirano sveučlište iz Bosne i Hercegovine Sveučiište u Sarajevu i nalazi se na 1.553. mjestu.

Na svjetskoj listi Webometricsa je 47 visokoškolskih ustanova iz BiH, a u pitanju je lista kojom se nastoji poboljšati prisutnost akademskih i istraživačkih institucija na internetu i promovirati objavljivanje znanstvenih radova sa otvorenim pristupom.

Od 2004. godine na svakih šest mjeseci Webometrics objavljuje izvještaj na osnovu nezavisnog, objektivnog i besplatnog pristupa informacijama.

Na drugom mjestu iz BiH je Sveučilište u Banja Luci koji zauzima 3.021 poziciju, potom slijedi Sveučilište u Tuzli koje je na 3.177 mjestu, Internacionalno sveučilište Sarajevo (IUS) na 3.592 je mjestu, Internacionalno Burch sveučilište je na 3.630 mjestu, dok je Sveučilište u Zenici zauzelo 4.658 mjesto.

Sveučilište u Mostaru je na 4.671 mjestu, Europsko Sveučilište Kallos Tuzla na 5.435 mjestu, Sarajevska škola za znanost i tehnologiju (Sarajevo School of Science & Technology) je na 5.842 mjestu, a Sveučilište u Istočnom Sarajevu na 5.953 mjestu.

Visokoškolske ustanove iz BiH zabilježile su poboljšanje na toj listi jer je primjera radi Sveučilište u Sarajevu na prethodnoj rang listi objavljenoj u srpnju 2019. godine bio na 2.627. mjestu, Sveučilište u Tuzli na 3.242, a Sveučilište u Banja Luci na 3.161. mjestu.

Kada je u pitanju regija najbolje je ocijenjena Slovenija i njeno Sveučilište  u Ljubljani koji je na 320. mjestu, potom slijedi Srbija i Sveučilište u Beogradu koje je na 452. mjestu, zatim Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu koji je na 606. mjestu.

Najbolje rangirana visokoškolaska ustanova iz Sjeverne Makedonije je Sveučilište Ćirila i Metodija u Skoplju koji je na 1.606 mjestu, a Sveučilište Crne Gore je na 2.041. mjestu.

Inače, prvih pet mjesta u svijetu zauzimaju sveučilišta iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi na lejstvici je Harvard, potom ga slijede, Stanford, Institut tehnologije Massachusetts, Sveučilište u Kaliforniji Berkeley te Sveučilište u Washingtonu.

Najbolje rangirano sveučilište u Europi je britanski Oxford koji je na svjetskom poretku zauzeo sedmo mjesto.

U ovom rangiranju Webometrics postrožio je kriterije u odnosu na prethodno rangiranje iz srpnja prošle godine. Uzorak je ovaj put obuhvatio 101 najcitiranijeg autora, pri čemu su iz razmatranja shodno najnovijoj metodologiji isključeni deset najcitiranijih znanstvenika, koji doprinose vidljivosti Sveučilišta s više od 50.000 citata.

Webometricsova lista koju razvija laboratorija Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća, obuhvata gotovo 12.000 svjetskih sveučilišta, a sastavlja se dvaput godišnje - u siječnju i srpnju. Rang zavisi od četiri kriterija - utjecaj, prisutnost, otvorenost i izvrsnost.

Kopirati
Drag cursor here to close