Znanstvenici: 'Mislimo da znamo zašto baš sada'

Najveća santa leda na svijetu opet se kreće, mirovala je od 1986.

Santa leda A23a ima površinu gotovo dvostruko veću od površine Londona
Sci-Tech / Znanost | 24. 11. 2023. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Santa imena A23a odvojila se od antarktičke obale 1986. godine, ali se gotovo odmah nasukala u Weddellovom moru i praktički postala ledeni otok. S površinom od gotovo 4000 četvornih kilometara dvostruko je veća od Londona, a debela je oko 400 metara.

Zašto se sada kreće?

Zašto je, nakon gotovo četiri desetljeća, A23a sada u pokretu? “Pitao sam nekoliko kolega o ovome, pitajući se postoji li moguća promjena u temperaturama vode koja bi to mogla izazvati, ali odgovor je da je jednostavno došlo vrijeme da se to dogodi”, rekao je dr. Andrew Fleming, britanski stručnjak za daljinska istraživanja.

Dodao je da je santa bila prizemljena od 1986., ali da je bilo neizbježno da se s vremenom ponovno počne kretati. Prvo kretanje A23a ovaj stručnjak primijetio je prije tri godine.

  / Santa leda

‘Aleja santi leda’

Santa A23a se u posljednjih nekoliko mjeseci, nošena vjetrovima i strujama, lagano kretala, a sada prolazi pored sjevernog vrha Antarktičkog poluotoka, piše Telegram.

Gotovo je sigurno da će A23a biti izbačena u antarktičku cirkumpolarnu struju, koja će ju poslati prema južnom Atlantiku putem poznatim i kao “aleja santi leda”.

Osuđene na topljenje
Znanstvenici će pomno pratiti putovanje A23a, no ističu da su sve sante, koliko god velike bile, osuđene da se otope i nestanu.

Otapanje santi leda ima i jednu dobru stranu. Otapanjem se oslobađa mineralna prašina iz njihova leda. Ta je prašina izvor hranjivih tvari za organizme koji čine temelj prehrambenih lanaca oceana.

Problem za mnoge životinje

''Na mnogo načina ove sante leda daju život. One su izvorište mnogih bioloških aktivnosti'', rekla je dr. Catherine Walker iz Oceanografskog instituta Woods Hole.

Međutim, ako kojim slučajem ova santa stane na području Južne Georgije, jednog od otoka nedaleko Antarktike, to bi moglo stvoriti probleme milijunima tuljana, pingvina i drugih morskih ptica koje žive na tom području. Velika količina A23a mogla bi zapriječiti puteve životinja na kojima traže hranu, sprječavajući ih tako da redovito i hrane svoje mlade.

Kopirati
Drag cursor here to close