Riječ na riječ

Kvesić dobio odgovor: Svako mjerilo koje nije verificirano je neispravno  

''Kako tekst u gotovo svakoj rečenici sadrži netočne navode i dezinformacije, dužni smo zbog javnosti isti demantirati'', navodi se u reagiranju kojeg potpisuje direktor Verlaba, doc. dr. sc. Almir Badnjević.
Sci-Tech / Znanost | 25. 10. 2017. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''S obzirom da SKB Mostar nikad od stupanja na snagu zakona nije izvršila verifikaciju svojih mjerila, te s obzirom na prethodno navedene članove Zakona o mjeriteljstvu BiH, jasno je da je njihova oprema iz zakonskog mjeriteljstva neispravna, te da su upitne sve njihove dijagnoze i tretmani pruženi u prethodnom razdoblju prema pacijentima'', navodi se u demantiju na izjave prof.dr. Ante Kvesića , ravnatelja SKB Mostar o haraču tijekom verifikacije medicinskih instrumenata u bolnici.

Naime, Verlab, kojeg je Kvesić optužio za harač, piše kako ''SKB Mostar već tri godine ne radi niti jednu verifikaciju''.

''Kako tekst u gotovo svakoj rečenici sadrži netočne navode i dezinformacije, dužni smo zbog javnosti isti demantirati'', navodi se u reagiranju kojeg potpisuje direktor Verlaba, doc. dr. sc. Almir Badnjević.

''Počnimo sa naslovom: „Bolnica neće dati 300.000 maraka za naljepnice Verlaba“. Kao prvo, laboratorija Verlab ne izdaje nikakve naljepnice, nego ih izdaje državni Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon što se izvrše mjerenja (verifikacija) nad mjerilima iz zakonskog mjeriteljstvu, u skladu s definiranim pravilnicima (Službeni glasnik BiH br. 19/01). Kao drugo, sve cijene su definirane Uredbom o izmjenama i dopunama uredbe o visini i načinu plaćanja usluga Institutu za mjeriteljstvo BiH (Službeni glasnik BiH br. 75/14). Kao treće, Sveučilišna klinička bolnica Mostar je po veličini i broju mjerila manja od Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, koji na godišnjem nivou ne potroši 300.000KM za potrebe zakonske verifikacije, što dovoljno govori o poznavanju kompletne problematike u vlastitoj kući'', navodi se.

Iz Verlaba navode kako ''ne treba biti mnogo obrazovan da bi se shvatilo da samim ne izvršavanjem verifikacije mjerila iz zakonskog mjeriteljstva u skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu zaista ne poštujete zakon''.

''Zakonom o mjeriteljstvu BiH, točnije u Članovima od 28. – 31. je definirano da svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva se mora verificirati od strane imenovane laboratorije Instituta za mjeriteljstvo BiH ili imenovanog entitetskog Zavoda za mjeriteljstvo da bi se uopće smjelo koristiti. Svako mjerilo koje nije verificirano je i neispravno'', navodi se.

Navodi se kako su definirana i mjerila iz zdravstva koja su postala dio Zakonskog mjeriteljstva BiH te da su ta mjerila: EKG, defibrilator, pacijent monitor, infuzomat, perfuzor, respirator, anesteziološki stroj, dijalizni aparat, terapeutski ultrazvuk i inkubatori za bebe.


''Verlab ne izdaje nikakve pečate, nego vam žigove (markice) izdaje državni Institut za mjeriteljstvo BiH. Verlab je samo jedna od mjeriteljskih laboratorija imenovanih od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH za pružanje usluga verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata s funkcijom mjerenja u Bosni i Hercegovini'', navodi se.

Iz Verlaba su demantirani i navodi Kvesića o načinu kako je nastao Verlab te da je kompletan postupak imenovanja laboratorije je definiran Zakonom o mjeriteljstvu BiH i Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama.

Na Kvesićevu rečenicu ''Treba li još nekome objasniti što se tu događa?'', Verlab odgovara kako ravnatelj treba ''objasniti građanima koji svaki mjesec redovno plaćaju zdravstveno osiguranje zašto ih tretirate neispravnom opremom?''

''Zašto vaši liječnici moraju sa sumnjom izdavati dijagnoze i vršiti tretman prema pacijentima, jer se ne zna sa kakvom opremom radite. Najmanje što ti isti građani zaslužuju je da su uređaji ispravni, točni i pouzdani, a samim tim i dijagnoze i tretmani'', navodi, između ostalog, Verlab.

U priopćenju se navodi da, unatoč servisiranju aparata, ukoliko nisu verificirani od strane imenovane laboratorije, ta mjerila ne mogu dobiti markicu od strane državnog Instituta za mjeriteljstvo BiH, te se ne smiju upotrebljavati.

Kopirati
Drag cursor here to close