Hercegovac, Hrvat, Amerikanac...

George M. Škurla – naš čovjek u misiji Apollo 11

Donosimo kratku priču o čovjeku koji je osmislio modul misije Apollo 11 i legendarni avion F-14 Tomcat
Sci-Tech / Znanost | 26. 01. 2022. u 11:48 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana pojavila se priča o Georgu M. Škurli, američkom inženjeru, čovjeku koji je kao inženjer aeronautike u Grumman korporaciji bio zadužen za vođenje timova koji su radili na legendarnom avionu F-14 Tomcat, ponosu američke mornaričke avijacije i junaku svakog pravog filma osamdesetih, ali i na još jednom značajnom Grummanovom avionu – A6 Intruder.

Iako Škurlino prezime "baca" na slavensko podrijetlo, ali negdje otprilike u područja današnje Češke ili Slovačke, Edhem Eddie Čustović, znanstvenik s australijskom adresom, tvrdi kako je Škurla zapravo Hercegovac! I kao takav još jedan dokaz koliko talentirani ljudi s ovih prostora naprosto procvjetaju kada dođu u pravu sredinu koja im omogućuje rad i razvoj.

Doduše, Wikipedia tvrdi kako je Škurla, rođen 1921. u New Jerseyu u SAD-u, a diplomirao 1944. na University of Michigan, zapravo hrvatskih korijena, bez preciznijeg navođenja podataka o roditeljima. U hrvatskim medijima i ranije je bilo pisano o tome kako je George Martin Škurla zapravo hrvatskog podrijetla, rođen u SAD-u od roditelja koji su emigrirali u SAD, dok Čustović sada donosi informaciju kako je američki inženjer zapravo iz okolice Trebinja i samim tim Hercegovac. Odnosno iz današnje Bosne i Hercegovine.

Bilo kako bilo, Škurla je, osim pečata na dizajn legendarnog Tomcata, stavio pečat i na lunarni modul, kojim je NASA-ina misija Apollo 11 uspješno sletjela na mjesec. Bio je vođa tima koji je osmislio i proizveo modul, kojim je napravljen veliki korak za čovječanstvo.

Ovaj vrhunski stručnjak dobio je još za života brojne nagrade, ušao je u Kuću slavnih inženjera na Floridi, a vrhunac karijere mu je svakako uspon na mjesto generalnog direktora Grumman korporacije, 1985. godine, s kojeg je naredne godine i otišao u mirovinu.

Inače, Grumman danas posluje u okviru Northrop Grumman korporacije, kao jedne od najvećih tvrtki za razvoj i proizvodnju tehnike i naoružanja u svijetu, a naše gore list, George Martin Škurla preminuo je u 80. godini, 2. rujna 2001.

Kopirati
Drag cursor here to close