Banjalučki Incel

Ekolozi nude suradnju u rješavanju problema piralena

Piralen je kancerogen i gotovo ga je nemoguće ukloniti iz prirode nakon zagađenja, a dokazano je da je prisutan u velikim koncentracijama.
Sci-Tech / Znanost | 05. 06. 2019. u 16:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja događanja u vezi sa piralenom u banjalučkom "Incelu", otpadom u akumulaciji Bočac i pojavom algi u Vrbasu zahtijevali su konkretnu i bržu (re)akciju nadležnih organa, upozorili su danas predstavnici Centra za životnu sredinu. 

''Jasno je da je pravovremena i efikasna koordinacija svih učesnika u rješavanju ovih problema izostala, što je dovelo do širenja dezinformacija, nepravovremenih odgovora, te neusuglašenosti institucija kada je riječ o izvještavanju javnosti'', naveli su iz Centra. 

Predsjednica Centra za životnu sredinu Nataša Crnković podsjetila je da se ova organizacija već 20 godina bavi pitanjem životne sredine širom Bosne i Hercegovine te da se danas suočavamo sa jednim od najvećih ekoloških problema, a to je zemljište zagađeno opasnim piralenom. 

''Piralen je kancerogen i gotovo ga je nemoguće ukloniti iz prirode nakon zagađenja, a dokazano je da je prisutan u velikim koncentracijama. Očekujemo od nadležnih da se agilnije i transparentnije posvete ovom problemu, te nudimo suradnju i dijalog za zajedničko rješavanje problema. Spremni smo biti inicijatori javnog dijaloga i nadamo se da ćemo u institucijama pronaći suradnike. Ukoliko u najskorijem razdoblju ne vidimo konkretne pomake, svakako ćemo reagirati u skladu sa tim. Naša reakcija neće i ne može izostati, jer se suočavamo sa ozbiljnom ekološkom prijetnjom i svima nam je u cilju da rješenje nađemo što prije'',  kazala je Crnković. 

I danas, na obilježavanju Svjetskog dana životne sredine, skrenuli su pažnju javnosti na ekološke probleme sa kojima se u proteklom periodu suočila Banja Luka. 

Akcija pod nazivom "Pitajte, mi tražimo odgovore" je simbolično počela u 5 do 12 sati na Trgu Krajine, a građani su postavljali pitanja, dok će odgovore na njih potražiti Centar za životnu sredinu. 

''Postavljeno je dosta pitanja, a veliki broj njih je vezano za posljednja događanja'', objasnila je koordinatorica akcije iz Centra za životnu sredinu Majda Ibraković. 

Naglasila je da građani, koji danas nisu bili u mogućnosti da nazoče akciji, svoja pitanja, komentare ili sugestije mogu poslati Centru za životnu sredinu putem društvenih medija. 

''Pitanja koja su postavljali građani, Centar će blagovremeno uputiti nadležnim institucijama'', istaknula je ona. 

Širom svijeta se 5. lipanj obilježava Svjetski dan životne sredine, koji treba potaknuti osvještavanje javnosti o pitanjima njene zaštite. Radi se o međunarodnom danu, koji nije rezerviran samo za čestitke, već i upozorenja te pravovremeno reagiranje na aktualne ekološke probleme, na globalnom i lokalnom nivou. 

Na hitnost rješavanja nagomilanih problema u Banja Luci i okolini, u okviru akcije Centra za životnu sredinu na Trgu Krajine danas su postavljani i simbolični satovi. Na jednom su kazaljke pokazivale 5 do 12, dok je na drugom od 12 sati već prošlo pet minuta. Pitanja koje se postavljaju su: da li je kranje vrijeme da reagiramo ili smo već zakasnili?

Kopirati
Drag cursor here to close