Slavni izumitelj

Alfred Nobel – pripadnik najbogatije naftaške obitelji u Ruskom Carstvu

Alfred Nobel prijavio je preko 350 patenata, a postao je poznat po eksplozivu. Neki su tvrdili da je do tog izuma došao slučajno, no on je tvrdio da je eksploziv rezultat dugotrajnih istraživanja.
Sci-Tech / Znanost | 21. 10. 2023. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 190 godina, 21. listopada 1833. u Stockholmu je rođen Alfred Nobel, švedski izumitelj i poduzetnik.

Rodio se u kući udaljenoj samo 700 metara od kraljevskog dvorca u Stockholmu. Otac mu se zvao Immanuel Nobel, a majka Andriette rođ. Ahlsell.

Njegov otac Immanuel Nobel bio je izumitelj (izumio je šperploču), ali bez novca da svoje ideje ostvari. Posebno se zanimao za korištenje baruta, u ono vrijeme praktično jedinog poznatog eksploziva, pa je to svoje zanimanje prenio i na sina.

Alfredova se obitelj 1842. preselila u Rusiju, gdje se je otac počeo baviti izgradnjom morskih mina za potrebe ruske vojske u Krimskom ratu.

Alfred Nobel imao je tri brata koja su doživjela odraslu dob: Roberta, Ludviga i Emila Oskara. Najmlađi je brat, spomenuti Emil Oskar, poginuo pri eksploziji nitroglicerina u očevoj tvornici.

Preostala dva brata, Robert i Ludvig (oba starija od Alfreda), osnovala su u Ruskom Carstvu naftnu kompaniju Braća Nobel (poznatu i pod kraticom BraNobel), u kojoj je i Alfred imao manji udio. Ta je kompanija iskorištavala naftne izvore kod Bakua, današnjeg glavnog grada Azerbajdžana.

Uoči početka Oktobarske revolucije kompanija BraNobel bila je najveća naftna kompanija u Ruskom Carstvu, a i jedna od najvećih na svijetu.

Video: Alfred Nobel: Founder of the Nobel Prizes | Mini Bio | Biography

Alfred Nobel prijavio je preko 350 patenata, a postao je poznat po eksplozivu. Neki su tvrdili da je do tog izuma došao slučajno, no on je tvrdio da je eksploziv rezultat dugotrajnih istraživanja.

Afred Nobel od svog je razmjerno malog udjela u dionicama ostvario velik prihod, koji je dijelom otišao na znamenitu Nobelovu nagradu. Ostali njegovi prihodi uvelike su potjecali od prodaje eksploziva i oružja.

Nobel je govorio šest jezika: švedski, njemački, ruski, francuski, talijanski i engleski.

Bio je zaljubljen u svoju tajnicu groficu Berthu Kinsky, no ona se udala za baruna von Suttnera, čime je dobila ime i prezime Bertha von Suttner. Ostala je u nekoj vrsti veze s Nobelom do kraja njegovog života. Bila je pacifistica i smatra se da je ona uvelike zaslužna što je među Nobelove nagrade uvrštena i ona za mir.

Sama je postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, i to 9 godina nakon Alfredove smrti.

Alfred Nobel preminuo je 10. prosinca 1896. godine u San Remu (Italija) od posljedica krvarenja u mozgu, u 64. godini života, kao posljednji preživjeli od braće Nobel.

(Izvor: Povijest.hr)

Video: 5 things you should know about the Nobel Prize and Alfred Nobel
Kopirati
Drag cursor here to close