Istraživanja

Stiže uređaj koji WiFi signal pretvara u struju?

U fleksibilnoj rekteni, znanstvenici su koristili molibdenov disulfid (MoS2).
Sci-Tech / Znanost | 01. 02. 2019. u 00:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su objavili nevjerojatnu vijest - izumili su uređaj koji bi mogao da nas oslobodi mnoštva punjača i to tako što će skupljati energiju iz WiFi signala, piše Science Alert. Ubuduće, uređaj neće samo skupljati energiju, već će je moći pretvoriti u električnu energiju kojom će moći puniti baterije raznih uređaja.

Radi se o tzv. rekteni, tj. o ispravljačkoj anteni koja elektromagnetnu energiju pretvara u jednosmjernu električnu struju (DC). Timovi znanstvenika sa MIT-ja i s Tehničkog sveučilišta u Madridu uspjeli su da konstruiraju antenu na takav način da elektromagnetne valove, poput Wi-Fi signala, hvata kao valove naizmjenične struje (AC), prenosi B92.

Njih šalje u dvodimenzionalan poluprovodnik koji ih pretvara u jednosmjernu struju pri čemu proizvodi oko 40 mikrovati struje. Ne djeluje da je puno, ali to je dovoljno da se osvijetli LED svjetiljka.

S obzirom na to da je rektena fleksibilna, mogla bi se postaviti na većim ili manjim površinama. Tako bi na primjer mogla da se postavi na veliku površinu poput tapeta na zidu ili da se koristiti unutar malog uređaja kao što su fleksibilni pametni telefoni.

To nije prvi uređaj koji može pretvoriti WiFi signale u električnu energiju. Ideja je tu već neko vrijeme i mnogi se inženjeri bave tim problemom. U ovom slučaju je inovativna upotreba drugačijeg materijala za ispravljač, dio koji pretvara AC u DC, s čime je postignuto značajno poboljšanje u razvoju ove tehnologije.

U fleksibilnoj rekteni, znanstvenici su koristili molibdenov disulfid (MoS2). Debljina mu je samo tri atoma, a kada je izložen određenim kemikalijama, uzrokuje fazni prijelaz između poluvodiča i metalnog materijala.

"Takav dizajn omogućava stvaranje potpuno fleksibilnog uređaja koji je istovremeno dovoljno brz da hvata većinu signala koje koristi naša elektronika; uključujući WiFi, Bluetooth i mnoge druge", obasnio je inženjer Xu Zhang iz MIT-ja.

S obzirom na to da je ova tehnika financijski pristupačna, mogla bi se koristiti na velikim površinama. Tim znanstvenika sada radi na izgradnji većih sistema i na poboljšanju učinkovitosti svoje rektene.

Kopirati
Drag cursor here to close