3MT

3.000 KM za Idu Fazlić jednu od pobjednica Trominutnog natjecanja

27 studenata dodiplomskih, master i doktorskih studija sudjelovalo je na 3MT natjecanju
Sci-Tech / Znanost | 25. 06. 2023. u 07:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završeno je četvrto izdanje 3MT natjecanja u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 27 studenata dodiplomskih, master i doktorskih studija.

Na online svečanoj ceremoniji, proglašeni su pobjednici i dodijeljene vrijedne novčane nagrade.

U kategoriji dodiplomskih istraživanja, prvu nagradu od 1.500 KM osvojila je Belmina Kerić sa Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici. Esma Hadžiomeragić, Univerzitet u Zagrebu, osvojila je prvo mjesto u kategoriji master studija i nagradu od 1.500 KM. Ida Fazlić sa Univerziteta u Amsterdamu pobijedila je u kategoriji doktorskih studija i osvojila nagradu od 3.000 KM.

Pobjednici su odabrani na temelju glasova stručnog žirija koji su činili više od 100 uglednih profesora bh. porijekla iz mnogih država svijeta.

Publika je imala priliku glasati za najbolje prezentacije putem YouTube platforme. Najviše glasova u kategoriji dodiplomskih studija osvojila je Iman Ahmić (Internacionalni univerzitet Burch), u kategoriji master studija Đana Selimović (Univerzitet u Sarajevu) te Ida Fazlić (Univerzitet u Amsterdamu) u kategoriji doktorskih studija.

U oblasti STEM-a je pobijedila Midheta Arnautović (Univerzitet u Zenici), u oblasti humanizma/umjetnosti i društvenih nauka Azra Kerić (Univerzitet u Ljubljani), u oblasti medicinske znanosti Petar Tuka (Univerzitet u Sarajevu) te u oblasti biznisa/ekonomskih nauka Adna Omanović (Univerzitet u Sarajevu).

Ove godine su dodijeljene i nagrade od 3MT Alumni članova. Tu nagradu je osvojio Anes Osmić (Univerzitet u Klagenfurtu).

Tijekom ceremonije dodijele nagrada, doktor znanosti Adnan Čustović je govorio o temi “Mašinsko učenje u dječjoj astmi i atopijskim bolestima: od dijagnostičkih oznaka do temeljnih mehanizama.”

Fondacija budućnosti u BiH će nastaviti kontinuirano i u narednoj godini organizirati trominutno natjecanje i nastaviti promociju znanstvenih potencijala Bosne i Hercegovine.

Organizirano od Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini, ovo natjecanje trajalo je tri mjeseca. Glavni cilj bio je promovirati uspješne bosanskohercegovačke istraživače i studente iz različitih disciplina. Inicijativu su podržale organizacije i fakulteti te pokrovitelji Bosanskohercegovačko-američke akademije nauke i umjetnosti i Echo Technology Solutions te drugih kompanija koje žele unaprijediti istraživački potencijal Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnje natjecanje pružilo je studentima dodiplomskih, master i doktorskih studija priliku da pokažu prezentacijske vještine.

Kopirati
Drag cursor here to close