Posebno sučelje

Znate li što je USB-C i koje su njegove prednosti?

USB-C sučelje sad je i službeno standard u čitavoj industriji, no što je toliko posebno i dobro oko te tehnologije, koju je Apple tek sad prihvatio?
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 09. 2023. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je napravio značajan pomak u svom pristupu prema punjenju iPhone uređaja, usklađujući se sa širom tehnološkom industrijom usvajanjem naširoko korištenog standarda povezivanja uređaja putem USB-C priključka.

Taj potez prvenstveno je potaknut nadolazećom uredbom Europske unije koja nalaže zajednički standard punjenja za zemlje članice EU.

USB-C, skraćenica za Universal Serial Bus, zamjenjuje ranije iteracije USB kabela koje su se koristile u raznim uređajima kao što su pisači, diskovi za pohranu podataka i e-čitači.

Za razliku od svojih prethodnika, USB-C priključak ima izduženi ovalni oblik, simetričan je i reverzibilan, što eliminira potrebu za brigom o pogrešnom uključivanju zbog potrebe pravilnog poravnanja priključka.

Jedna od ključnih prednosti USB-C priključka su njegove poboljšane mogućnosti. Može prenijeti više energije, što rezultira bržim punjenjem elektroničkih uređaja i omogućuje brži prijenos podataka, olakšavajući brzo kopiranje velikih datoteka između računala i uređaja za vanjsku pohranu podataka.

Osim toga, može prenositi video signale na monitore i opskrbljivati uređaje povezanom dodatnom opremom. USB-C konektor dizajniran je za budućnost, a njegov tanak dizajn čini ga prikladnijim za moderne, kompaktne uređaje.

Lightning priključak preko noći pao u zaborav

Apple, poznat po svom netom ukinutom Lightning priključku za iPhone, opirao se usvajanju USB-C standarda, izražavajući zabrinutost zbog mogućih ograničenja inovacija i potencijalnih nedostataka za potrošače.

Unatoč tome što su drugi integrirali USB-C konektore u svoje uređaje, Apple je ostao čvrst. Međutim, nakon što je EU odobrila standard punjenja prošle godine, tehnološki div je popustio, čineći USB-C novom normom za svoje proizvode.

Tijekom predstavljanja najnovijeg iPhonea, Appleov izvršni direktor nije spomenuo Lightning kabel, naglašavajući široku prihvaćenost USB-C. Prema Kaiannu Dranceu, potpredsjedniku marketinga za iPhone, USB-C je već godinama integriran u Appleove proizvode i sada je kompatibilan s MacBookovima, iPadovima, iPhoneima i AirPodsima.

Briselski učinak

Appleov zaokret primjer je šireg utjecaja propisa Europske unije, koji se često naziva "briselski učinak". Tvrtke smatraju da je praktičnije pridržavati se ovih propisa nego proizvoditi različite proizvode za različite regije.

EU je više od desetljeća uložio u uvjeravanje tehnološke industrije da usvoji standardizirani format punjača, kao dio širih napora za povećanje održivosti i smanjenje elektroničkog otpada.

Zajednička uredba o punjačima u EU-u trebala bi stupiti na snagu u jesen 2024. godine. Obuhvaća širok raspon uređaja uključujući telefone, tablete, e-čitače, slušalice, kamere, slušalice, ručne konzole, tipkovnice, miševe, prijenosne zvučnike i navigaciju alata.

Dodatno, standardizira tehnologiju brzog punjenja i potrošačima daje izbor kupnje novih uređaja s ili bez punjača.

Kopirati
Drag cursor here to close