Jeste li sigurni?

Većina je uvjerena: Znamo li stvarno kako izgleda koronavirus?

Najčešće se za ilustraciju koristi slika na kojoj dominiraju sivo tijelo virusa i crvene 'mašnice', odnosno S-proteini kojima se ova sićušna neman veže za ljudske stanice. Odakle je ovo nastalo, zanimljivo je pitanje...
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 04. 2020. u 22:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: cdc.gov / Već smo se navikli da koronavirus ovako 

Izbijanjem krize u svijetu zbog pandemije koronavirusa, naše su oči sve više uprte u prijeteću sliku te mikroskopske 'lopte' koja u nekoliko mjeseci uspijeva u potpunosti promijeniti ritam čovječanstva.

Najčešće se za ilustraciju koristi slika virusa na kojoj dominiraju sivo tijelo virusa i crvene 'mašnice', odnosno S-proteini kojima se ova sićušna neman veže za ljudske stanice.

Iako postoje i druge, manje više slične ili različite verzije 'izgleda' koronavirusa, čini se kako je ova gotovo postala 'službena'.

Zapravo, iako virus uopće ne izgleda tako, ova će slika ostati njegovim simbolom u povijesti koja slijedi, kakva god ona bila.

Ideja za ovu ilustraciju počela se rađati sredinom siječnja kad su Alissa Eckert i Dan Higgins iz američke zdravstvene agencije CDC (Centers for Disease Control and Prevention) zamoljeni da virusi pokušaju dati 'identitet'.

Vizualni 'identitet' virusa trebao je privući pozornost javnosti, a kako su autori ispričali za  New York Times, uz pomoć računalne tehnike napravili su ovu sliku za otprilike sedam dana.

Foto: NIAID-RML/Handout via REUTERS / Pod najsnažnijim mikroskopom virus se predstavlja u kontrastima bijele i crne, odnosno sive boje

Autorima to nije bilo posebno teško jer su inače zaduženi za slične uratke koji 'predstavljaju' viruse ili bakterije kojima se zdravstvena agencija bavi.

Kažu kako su se odlučili za sivu i crvenu boju iz razloga što se ističu u toj kombinaciji i ljudima brzo ostaju urezane u sjećanje, posebno s obzirom na svu zlokobnost onoga što ilustriraju - jednog nevidljivog bezbojnog virusa.

Naime, budući da su virusi korone zapravo toliko sitni da ih je teško raspoznati pod elektronskim mikroskopom, tamo su prikazani crno-bijelo, a zapravo su bezbojni.

Foto: NIAID Integrated Research Facili / Koronavirus, 2D ilustracija, podsjeća na našu zamisao izgleda Sunca iz blizine

NYT piše kako je siva boja odabrana kako bi se virus učinio 'opipljivim', a sličan je na ovoj ilustraciji boji kamena.

Nadalje, pored crvenih S-proteina, tu su i žuti E-proteini, koji virusu pomažu da se nastani u ćeliji, kao i narančasti M-proteini koji virusu daju njegovu formu.

Ilustracija koju su kreirali Eckert i Higgins u međuvremenu je prihvaćena diljem svijeta, a čak i djeca u svojim crtežima oponašaju ovakvu sliku virusa korona.

Foto: cdc.gov / Boje su uljepšale nemilosrdnu sićušnu neman...
Kopirati
Drag cursor here to close