Odaje nas glas

Hoćemo li uskoro imati testiranje na koronavirus putem glasa?

"Svi možemo lako ustanoviti da osoba koja boluje od gripe ima drukčiji glas od zdrave osobe. Mi pokušavamo uz pomoć umjetne inteligencije utvrditi zajednički nazivnik za glas osoba koje su inficirane covidom"
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 04. 2020. u 20:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Dovoljno je kazati "Četiri čavčića na čunčiću čučeći cijuču" i već smo testirani?

Nakon što su Amerikanci odobrili za uporabu uređaj kojim se prisutnost koronavirusa utvrđuje za samo pet minuta, jedan izraelski startu-up radi na algoritmu koji će omogućiti da svi budemo testirani posredstvom vlastitog glasa.

"Znamo da bolesni drukčije zvuče od zdravih. Svi možemo lako ustanoviti da osoba koja boluje od gripe ima drukčiji glas od zdrave osobe. Mi pokušavamo uz pomoć umjetne inteligencije utvrditi zajednički nazivnik za glas osoba koje su inficirane covidom", kaže Tal Wenderow, šef start-upa "Vocalis Health".

"Vocalis Health" trenutno na svojoj web stranici sakuplja uzorke glasova iz cijelog svijeta - u obliku besplatnog opisa slike na materinjem jeziku, brojanja bez udisanja i druge glasovne formate. Postoji i upitnik za zdravlje, lijekove i putovanja u posljednjih 30 dana.

"Ne želimo zamijeniti liječnike i bolnice, želimo ih rasteretiti. Glasom možemo uz visoku vjerojatnost reći je li netko zaražen. Tada bi ta osoba trebala ići u bolnicu. Ljudi koji imaju blage simptome ili nemaju simptome trebali bi ostati kod kuće", kaže Wenderow za njemački Bild.

Što više glasovnih proba sakupe, veće su im šanse da projekt uspije. Vjeruju da bi se za dva tjedna mogli pojaviti na tržištu.

"Naravno da postoje skeptici oko svake ideje, ali mi vjerujemo u nju", izjavio je samouvjereno.

SAD odobrava testiranje koje može otkriti koronavirus za pet minuta

Sjedinjene Države odobrile su brzi test čija je svrha u svega nekoliko minuta ustanoviti je li osoba zaražena koronavirusom.

Tvrka Abbott Laboratories, koja je osmislila uređaj, kaže da je on malen i prenosiv, otprilike veličine tostera te da se, u slučaju potrebe može postaviti i izvan bolnice.

Testiranjem se u roku od pet minuta može utvrditi je li osoba zaražena koronavirusom, a za 13 je minuta moguće definitivno ustanoviti je li osoba negativna na virus, stoji u priopćenju američke tvrtke.

Uprava Abbotta je objavila kako je dobila hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak proizvodnje uređaja te da uskoro kane proizvoditi pet milijuna sprava mjesečno.

FDA je odobrio postupak testiranja koji bi trebao dati rezultate u roku od 45 minuta. No problem je u tomu što se uređaji proizvođača Cepheida koriste uglavnom u bolnicama.

Borba s koronavirusom u Sjedinjenim Državama u početku izbijanja pandemije bilia je otežana zbog pomanjkanja odgovarajućih testova, a u slučajevima kad su uzorci testirani zastoji su nastajali i zbog sporog prenošenja informacija o rezultatima tih testiranja.

U Sjedinjenim Državama je više potvrđenih slučajeva Covida-19, bolesti koju uzrokuje virus Sars-CoV-2, nego u bilo kojoj državi na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close