Sabotaža

Uništena oprema Telemacha: Pod okriljem noći presječena tri optička kabla

Poslije mnogobrojnih medijskih napada i negativne kampanje bazirane na neistinitim informacijama o kompaniji Telemach BH, svjedoci smo da se prešlo i na pokušaj opstrukcije rada kompanije i kroz fizičko uništenje imovine.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 01. 2021. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Šaht s telekomunikacijskim kablovima 

U Sarajevu u ulici Behdžeta Mutevelića 77., nepoznata osoba ili više njih, presjekli su tri optička kabla koja pripadaju kompaniji Telemach BH, što je dovelo do obustavljanja usluge dijelu korisnika, nestanka internet veze i prekida emitiranja kablovskog programa.

Tehničke ekipe Telemacha izašle su na teren i rade na otklanjanju smetnji i uspostavljanju usluge korisnicima koji su zbog ove sabotaže nepoznatih počinitelja ostali privremeno bez usluge.

Kompanija Telemach BH će podnijeti krivičnu prijavu protiv N.N. počinitelja koji je nanio štetu kompaniji i izvršio opstrukciju isporuke usluge korisnicima u naselju Grbavica.

''Sabotaža i presijecanje kablova kako sumnjamo dogodili su se u subotu u tri sata poslije ponoći za vrijeme ograničenog kretanja propisane od strane Kriznog stožera FBiH'', navedeno je iz ove kompanije.

Očekuju da istražni organi utvrde sve okolnosti pod kojim je učinjeno ovo krivično djelo uništavanja imovine sa namjerom da se nanese šteta kompaniji Telemach i zaustavi isporuka usluge korisnicima.

''Poslije mnogobrojnih medijskih napada i negativne kampanje bazirane na neistinitim informacijama o kompaniji Telemach BH, svjedoci smo da se prešlo i na pokušaj opstrukcije rada kompanije i kroz fizičko uništenje imovine.

Tehničke ekipe Telemacha potrudit će se da u najbržem mogućem roku zamijene optičke kablove kako bi se nastavilo pružanje usluge pretplatnicima Telemach BH, a očekujemo da istražni organi u najkraćem roku otkriju počinitelje'', poručili su iz ove tvrtke.

O navedenom slučaju upoznati su nadležni policijski organi, te će u skladu s tim biti podnesena krivična prijava Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Krivični Zakon FBiH propisuje niz krivičnih dijela od oštećenja tuđih stvari i imovine do ugrožavanja sigurnosti građana onemogućavanjem nesmetane komunikacije posebno sa hitnim službama. 

Kopirati
Drag cursor here to close