Istraživanje

Umjetna inteligencija otkrije više karcinoma nego liječnici

Otkriven je potencijal umjetne inteligencije da skrining učini preciznijim i efikasnijim…
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 08. 2023. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetna inteligencija prepolovi posao radiologa i otkrije više karcinoma nego kliničari, što, kako stručnjaci navode, podupire predviđanje da će takvi alati pomoći da se smanji pritisak na nacionalni zdravstveni sustav, objavio je britanski Times.

Studija u kojoj je sudjelovalo više od 80.000 žena u Švedskoj pokazala je da se umjetna inteligencija koja radi zajedno s kliničarima može sigurno koristiti za analizu mamografije u jednom od najvećih istraživanja do sada o njenoj upotrebi u otkrivanju raka.

To je otkrilo potencijal umjetne inteligencije da skrining učini preciznijim i efikasnijim, iako su istraživači rekli da će morati pratiti žene koje su bile uključene u istraživanje kako bi dokazali da su zdravstveni rezultati poboljšani.

Svake godine ima oko 56.800 novih slučajeva raka dojke u Britaniji, što ga čini najčešćom vrstom rakom u toj zemlji.

Od raka dojke godišnje premine 11.300 žena.

Ogroman napredak u liječenju znači da je šansa da preminu od ove bolesti pala za dvije trećine od 1990-ih, pri čemu je 95 posto žena kojima je rano dijagnosticiran rak dojke živjelo još najmanje pet godina.

Dio poboljšanja šansi za preživljavanje rezultat je i proširenja programa nacionalnog zdravstvenog sistema za skrining dojki, koji uključuje sve žene starosti od 50 do 70 godina.

Dva milijuna žena godišnje obavi skrining dojki u okviru nacionalnog zdravstvenog sustava, prenio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close