Kao iz Harry Pottera

VIDEO | Ukrajinska vojska predstavila plašt nevidljivosti

Razvijali su ga još od 2015. godine, kada su ga namjeravali koristiti snajperisti i ukrajinski obavještajci za specijalne operacije u Donbasu na istoku zemlje.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 10. 2023. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihailo Fedorov predstavio je takozvani plašt nevidljivosti, za koji tvrdi da može sakriti vojnike od termovizijskih kamera i dronova.

Plašt blokira toplinsko zračenje, navodno čineći vojnika nevidljivim za neprijatelja.

Plašt je kreirao Brave1, projekt obrambene tehnologije koji sponzorira ukrajinska vlada.

Razvijali su ga još od 2015. godine, kada su ga namjeravali koristiti snajperisti i ukrajinski obavještajci za specijalne operacije u Donbasu na istoku zemlje, rekao je za CNN Maksim Borjak, jedan od tvoraca plašta.

Ozbiljan rad na projektu je ponovno uspostavljen nakon što je Rusija u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu. Plašt se sastoji od materijala koje obično koriste vatrogasci.

Cilj je onemogućiti da vrući zrak pobjegne i pojavi se na termovizijskim kamerama, dok ugrađeni ventilacijski sustav hladi vrući zrak unutar plašta.

Borjak ga naziva "jednostavnim sustavom" koji teži do 2.5 kilograma. Plašt su otporni na kišu i nezapaljivi.

Borjak je istaknuo kako ih je već koristila 35. brigada marinaca tijekom ukrajinske protuofenzive. Ministar Fedorov je podijelio i video na kojem se nalazi "gotov uzorak koji je uspješno testiran na terenu".

Kopirati
Drag cursor here to close