Ideja „Unibota“

Studenti iz Mostara će predstavljati BiH u Berlinu

Ideja „Unibota“ će predstavljati BiH u Berlinu
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 10. 2018. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Unibot“ Sanjina Omerovića, Enisa Habula i Minele Mešukić predstavljat će BiH na Red Bull Basement University Globalnoj konferenciji koja se održava u Berlinu od 29. studenog do 2. prosinca ove godine.

Ideja „Unibota“ je prema ocjeni žirija u sastavu Belma Kučukalić (projektna koordinatorica u Networksu, Bruno Omerović vlasnik start upa (Koola) i Emina Mekić, asistent na SSST, odsjek kompjuterskih znanosti) zaslužila 1. mjesto, pa će ovaj tim studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru zagovarati svoj projekt u Berlinu.

Podsjećamo, u proteklom periodu su pozvani mladi inovatori sa više od 300 sveučilišta iz 16 zemalja, među njima i BiH, da predstave ideje kojima bi unaprijedili fakultetski život izravnim rješavanjem problema.

Funkcija pobjedničkog „Unibota“ je da omogući studentima, ali i osoblju fakulteta pristup informacijama i odgovorima na pitanja kako bi što lakše i brže riješili nedoumice te imali sve informacije na vrijeme i znali što da rade u slučaju probijanja određenih rokova.

U narednoj fazi koja traje 30 dana slijedi razvijanje prototipa na kojem će pobjednički tim raditi sa lokalnim i internacionalnim mentorima. Rad na prototipu će omogućiti SPARK iz Mostara koji će za potrebe pripreme prototipa ustupiti prostor i potreban alat, dok će Red Bull pratiti sve faze napretka ideje i pružiti pobjedničkom timu maksimalnu podršku kako bi u Berlinu ostvarili što bolji uspjeh.

„Jednostavna za korištenje, široka primjena, kreativna, pomoći će velikom broju korisnika..., samo su neki od osvrta članova žirija.

„Naša ideja nije teritorijalno ograničena pa smo mišljenja da ćemo u Berlinu lako predočiti prednosti i koliko naša ideja olakšava studiranje samo pomoću bota koji će odgovarati na mnoga pitanja studenata. Izdvojili bismo važnost odgovora kada su u pitanju stipendije, kako bi studenti imali lakši pristup informacijama i samim time i novčano olakšali proces studiranja. Također, bitno je naglasiti da je naša ideja koncipirana nakon terenskog anketiranja studenata i istraživanja. U Berlinu očekujemo dobro druženje sa vršnjacima iz cijelog svijeta, ali naravno i puno kvalitetnih ideja i networking. Tamo će nas predstavljati Sanjin i Minela, nadamo se velikom uspjehu, kaže Sanjin Omerović.

Tim koji je radio na pobjedničkoj ideji čine: Sanjin Omerović student Informacijskih tehnologija, Enis Habul student Mašinstva i Minela Mešukić studentica Engleskog jezika na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, priopćeno je.

Drugo mjesto je pripalo ideji „Eko Smart“ Kemala Mulića sa Univerziteta Sarajevo, a treće ideji „Brza tabla“ Jasmina Smajića i Maide Osmanlić sa Univerziteta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close