Virtualna stvarnost

Stiže Appleov “najambiciozniji proizvod posljednjih desetljeća”

Apple ulazi na potpuno novo tržište i bit će zanimljivo vidjeti kako će korisnici prihvatiti njihov proizvod.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 12. 2023. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple se priprema za budućnost u kojoj iPhone neće biti njihov najznačajniji proizvod, dok sadržaju više nećemo pristupati na ekranima pametnih telefona, već na jedan potpuno drukčiji način - u virtualnoj stvarnosti.

Do takve budućnosti, ako do nje uopće i dođe, proći će još dosta vremena, no tehnološke kompanije žele je dočekati spremne. Meta tako ulaže desetke milijardi dolara u svoj metaverzum, ali i VR hardver, a svoj prvi korak na tom tržištu sprema se napraviti i Apple.

Cookova kompanija još je u lipnju predstavila svoj potpuno novi proizvod, VR uređaj Vision Pro te su tada najavili kako će se na tržištu pojaviti početkom sljedeće godine.

Tada nisu baš bili precizni oko vremena predstavljanja, a iako službenih informacija i dalje nema, zahvaljujući analitičaru Marku Gurmanu, saznali smo da bi prodaja trebala početi tijekom veljače 2024., dakle za dva mjeseca.

Proizvodnja se u Kini odvija punom parom već mjesecima te će uređaji za prodaju biti spremni do kraja siječnja, kada bi se trebali transportirati u SAD, prema izvještaju ovog analitičara.

Povodom početka prodaje Apple ne namjerava održati novi poseban događaj, što je i razumljivo jer je riječ o uređaju koji će biti dostupan u ograničenim količinama, a njegova cijena iznosit će čak 3500 dolara pa je jasno kako neće biti navale, javlja Zimo.

Ipak, ako svojim opcijama oduševi kupce i pokaže nekakve napredne mogućnosti i grafiku kakvu još nismo vidjeli na naočalama za virtualnu stvarnost, jasno je kako će porasti interes ne samo za tim uređajem, već i za samom tehnologijom.

Apple već planira i nasljednika Visiona Pro, ali i jeftiniji model koji bi trebao privući veći broj korisnika. A o kakvom je uređaju riječ, odnosno kakav je njegov dugoročni potencijal najbolje su opisali novinari ZDneta koji su ga nazvali Appleovim najambicioznijim proizvodom posljednjih desetljeća.

Osim hardvera, Apple za Vision Pro razvija i poseban softver, odnosno operativni sustav visionOS te već pripremaju i njegovu veću nadogradnju za sljedeću godinu te možemo očekivati da će, kao i za telefone, tablete, Macove i satove, kompanija svake godine objavljivati novu verziju softvera s novim opcijama.

Prema Gurmanu, Apple je obavijestio developere koji razvijaju vlastiti softver za Vision Pro da se pripreme za lansiranje uređaja, a u tijeku su i edukacije zaposlenika u Appleovim trgovinama oko načina na koji se koristi Vision Pro kako bi svi bili spremni za početak prodaje u veljači.

Kopirati
Drag cursor here to close