Za one koji žele više

Samsung izbacuje napredniju verziju Galaxy AI-a koja neće biti besplatna?

Korištenje Galaxy AI-a na Samsungovim telefonima još će neko vrijeme biti besplatno.
Sci-Tech / Tehnologija | 31. 01. 2024. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova generacija Samsungovih telefona iz serije Galaxy S donijela je i jedan veliki novitet - Galaxy AI. Umjetna inteligencija južnokorejske kompanija trenutačno je besplatna i njeno korištenje neće se naplaćivati niti sljedeće godine, no pitanje je što će biti nakon toga.

Iz Samsunga i dalje nemaju konkretan odgovor (ili još niti sami ne znaju što će napraviti), no u jednom nedavnom intervjuu TM Roh dao je neke naznake što bi mogli očekivati nakon 2025. godine.

Snažnije AI opcije

On je rekao kako bi kompanija mogla ponuditi još bolje i snažnije AI opcije, no za njihovo korištenje korisnici bi trebali plaćati. S druge strane, Roh kaže kako će brojni korisnici vjerojatno biti zadovoljni s opcijama baziranim na umjetnoj inteligenciji koje su besplatne, javlja Zimo.

Dakle, slično kao što postoji besplatna i plaćena verzija ChatGPT-a, tako možemo očekivati i besplatnu opciju Galaxy AI-a te bolju i napredniju verziju Samsungove umjetne inteligencije koja neće biti besplatna.

Ovo je prvi put od predstavljanja telefona iz serije Galaxy S24 da su iz južnokorejske kompanije komentirali Galaxy AI te potencijalno plaćanje ove tehnologije, iako Roh nije bio konkretan tako da je i dalje puno toga nije poznato kao kada bi korisnici tu napredniju verziju mogli početi plaćati (za pretpostaviti je da će to biti od 2026.), koliko će ona stajati, odnosno hoće li se za nju trebati plaćati mjesečna pretplata. Te bi informacije trebali saznati tijekom ove ili sljedeće godine.

Dostupna i na starijim uređajima

Osim posljednje generacije telefona iz Galaxy S serije, Roh kaže kako će njihova umjetna inteligencija postati dostupna i na nekim starijim uređajima, ukupno na čak oko 100 milijuna uređaja ove godine.

Među inim, spomenuo je telefone iz serije Galaxy S23, zatim model S23 FE, kao i prošlogodišnje fleksibilne uređaje - Galaxy Z Fold 5 i Flip 5, kao i tablet Galaxy Tab 9. Također, možemo očekivati kako će i nadolazeći modeli telefona sa savitljivim ekranima - Galaxy Z Fold i Flip 6 imati Samsung AI.

S obzirom na to da je AI danas postala nezaobilazna tehnologija, jasno je kako ćemo je sve više koristiti i na pametnim telefonima. Pored već dostupnih aplikacija, uključujući ChatGPT, Googleoa Bard i sada Galaxy AI, umjetnu inteligenciju u svoje telefone namjerava implementirati i Apple.

Cookova kompanija neće, čini se, predstaviti neku posebnu aplikaciju, već će AI opcije implementirati u brojne aplikacije kako bi korisnicima olakšala njihovo korištenje i omogućila lakšu komunikaciju, pretraživanje itd.

Kopirati
Drag cursor here to close