Korak u pogrešnom smjeru

Microsoft nije zadovoljan novim pravilima App Storea za EU

Microsoft kritizira Appleove promjene pravila App Storea za EU koje nastupaju od ožujka i predviđa prepreke za Xbox Cloud Gaming na iOS-u.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 01. 2024. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao odgovor na Appleov novi prijedlog usklađivanja s EU propisima, Microsoft izražava svoju zabrinutost jer smatra da su promjene u App Storeu za europsko tržište korakom u pogrešnom smjeru. Predsjednica Xboxa Sarah Bond naglašava potrebu da Apple sluša povratne informacije i teži inkluzivnijoj budućnosti, javlja Zimo.

Prema predloženom planu, Apple uvodi naknadu za temeljnu tehnologiju od 0,50 eura za svaku godišnju instalaciju aplikacije nakon milijun preuzimanja u trgovinama aplikacija trećih strana u EU-u. Dodatno, programeri koji koriste procesore plaćanja trećih strana i dalje će biti podložni Appleovoj proviziji od 17 posto.

"Korak u pogrešnom smjeru"

Bond, koja nadgleda Microsoftovu platformu Xbox i hardverske napore, izrazila je svoje nezadovoljstvo Appleovim najavljenim promjenama. Appleova nova politika korak je u pogrešnom smjeru, poručila je.

Microsoft, očekujući lansiranje svoje Xbox mobilne trgovine kao alternative Appleovoj i Googleovoj dominaciji, tiho je razvijao platformu crpeći sadržaj iz Activision Blizzarda, uključujući popularne igre poput Call of Duty: Mobile i Candy Crush Saga.

Izvršni direktor za računalne igre Phil Spencer vidi Zakon o digitalnim tržištima EU-a kao značajnu priliku za Microsoft, a prethodno je govorio o potencijalu mobilne trgovine Xbox. Međutim, najnovije promjene pravila Applea mogu predstavljati izazov za Microsoftovu aplikaciju Xbox Cloud Gaming na iOS-u. Apple je nedavno dopustio usluge igranja u oblaku na App Storeu, ali Microsoftova reakcija sugerira potencijalne probleme.

"Vruće smeće"

U reakcijama iz šireg tehnološkog krajolika izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney kritizira promjene App Storea Applea kao vruće smeće i optužuje tu kompaniju za pokušaj onemogućivanja novog europskog zakona o digitalnom tržištu.

Spotify se pridružuje opoziciji te označava Appleove postupke kao iznudu i poziva EU regulatore da interveniraju.

Obećanje "snažne akcije" iz EK-a
Europska komisija obećava da će odgovoriti na Appleove promjene kada propisi stupe na snagu u ožujku te obećava snažnu akciju ako Appleova rješenja ne budu uspješna.

Sudbina pružatelja usluga igranja u oblaku, uključujući Nvidiju i Microsoft, u međuvremenu ostaje neizvjesna jer se čekaju njihove službene reakcije na Appleovo prihvaćanje usluga igranja u oblaku.

Kopirati
Drag cursor here to close