Njemačko ministarstvo tvrdi

Ruski specijalni rat na internetu - 50.000 lažnih profila

Njemačko ministarstvo tvrdi kako Rusi vode kampanju koja potiče nezadovoljstvo njemačkom vladom i potkopava podršku Ukrajini.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 01. 2024. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navodi kako je otkrilo rusku kampanju dezinformacija na platformi X, nekadašnjem Twitteru.

''Oko 50.000 lažnih naloga na njemačkom potiče nezadovoljstvo njemačkom vladom i potkopava podršku Ukrajini'', kaže se u analizi ministarstva.

Istraživanje se odnosi na period od 20. prosinca do 20. siječnja, prenio je Spiegel.

Za to vrijeme je s lažnih naloga bilo više od milijun tweetova na njemačkom. Tweetovi su često sadržali optužbe da njemačka vlada zapostavlja vlastito stanovništvo radi podrške Ukrajini, piše DPA.

"Razočaran sam jer vlada više radi za druge zemlje nego za vlastite građane", glasi jedan od tweetova koji su se najviše širili.

Fake, odnosno lažni nalozi su se povezivali s istim takvim siteovima koji su prenosili lažne vesti, kao na primer da je Ukrajina pred porazom.

Tweetova nije bilo samo za vrijeme vikenda i ruskih državnih praznika.

Kako se navodi u izvještaju, sadašnji val napada cilja i na druge europske zemlje. Ima naznaka da je veliki deo kampanje automatiziran i kontroliran algoritmima.

"Dezinformacije su postale globalni faktor prijetnje", rekao je za Spiegel  gasnogovornik ministarstva.

Cilj dezinformacija je, dodao je, destabilizacija čitavih društava, "ne samo u zapadnim demokracijama, nego svuda".

Ranije je objavljeno i kako je moguće da Rusija koristi 'tajni' sustav elektroničkog ratovanja (EW) u svojoj istočnoj eksklavi Kalinjingradu, koji bi mogao biti krivac za ponovljene prijave ometanja GPS-a, koje muči članice NATO-a na istočnom krilu saveza.

"Čini se da postoji barem jedan krivac za nedavni val ometanja GPS-a iz Kalinjingrada tajanstveni ruski EW sustav zvan Tobol", naveo je Erik Kannike iz estonske softverske tvrtke SensusQ, u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Ruska eksklava Kalinjingrad, stisnuta između članica NATO-a Poljske i Litve na obali Baltičkog mora, mjesto je gdje je smješten jedan od sustava Tobol, napisao je on na društvenoj mreži.

"Rusija poduzima velike napore u elektroničkom ratovanju i redovito ometa GPS signal na velikim dijelovima teritorija unutar Rusije i susjednih zemalja", kaže vojni stručnjak i stručnjak za oružje David Hambling za Newsweek.

Rusko ometanje Starlinka

Nekoliko zemalja, uključujući Finsku, Poljsku i Švedsku, prijavilo je ometanja GPS-a posljednjih tjedana. Švedski potpukovnik Joakim Paasikivi rekao je švedskim medijima ranije ovog mjeseca da ometanja GPS-a smatra rezultatom "učinaka ruske aktivnosti ili tzv. hibridnog ratovanja". "Čini se da dio ometanja dolazi iz Kalinjingrada i to je mjesto vjerojatan izvor", rekao je Hambling.

"Sugestija da bi ruske EW sposobnosti u Kalinjingradskoj oblasti mogle tako značajno utjecati na Poljsku i baltičku regiju je vrlo značajna", ocijenio je prošlog tjedna američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Rusija je eksperimentirala sa sustavom Tobol u svojim pokušajima da prekine internetski signal Starlink sustava u Ukrajini, izvijestio je The Washington Post u travnju prošle godine, citirajući povjerljivo izvješće američke obavještajne službe u koje je list imao uvid. Pristup Ukrajine satelitskim sustavima poput Starlinka ključan je za mnoge njezine vojne i strateške operacije i komunikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close