Dosadno vam je?

Probajte hakirati američki vojni satelit u orbiti i osvojite 50 tisuća dolara

Sudjelovati mogu svi hakeri ako ispunjavaju stroge uvjete.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 04. 2020. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko zrakoplovstvo ima zanimljiv prijedlog za sve koji se nazivaju hakerima. Naime, ponudit će im mogućnost da slobodno hakiraju vojni satelit koji se nalazi kilometrima iznad Zemljine površine, u orbiti.

U sklopu Hack-a-Sata, programa sigurnosti u svemiru koji poziva hakere i stručnjake za računalnu sigurnost za testiraju sigurnosne postavke i sustave u svemirskim programima.

Zainteresirani će morati proći nekoliko kvalifikacijskih krugova tijekom kojih će morati dokazati svoje vještine i znanja tražeći "zastavice" odnosno skrivene informacije u različitim sustavima.

Najbolji će imati priliku osvojiti 15 tisuća dolara i sudjelovati u finalu Hack-a-Sata koje će se održati početkom kolovoza. Oni koji se dokažu najboljima u finalu mogu osvojti 50, 30 i 20 tisuća dolara, a da bi dobili novac, moraju napraviti i tehničku dokumentaciju u kojoj će navesti kako su riješili barem 5 zadanih zadataka. Tek ako dokumentacija ispuni sve uvjete navedene u pravilima sudjelovanja, nagrada će biti isplaćena, javlja Zimo.

Sudjelovati mogu svi, pod uvjetom da u timu imaju barem jednog američkog državljanina koji će služiti kao direktan kontakt s organizatorima.

Možda zvuči neobično da američka vojska poziv hakere da napadnu satelit, ali to se u prošlosti pokazalo kao izvrsna ideja. Naime, prošle godine na sigurnosnoj konferenciji DEF CON, Zrakoplovstvo je pozvalo hakere da "provale" u borbeni zrakoplov F-15. Rezultati su pokazali koliko je sigurnost vojne tehnologije zapravo loša.

Grupa od sedam hakera pronašla je gomilu ranjivosti koje bi, u stvarnom svijetu, mogle dovesti do katastrofalnih posljedica. A za to im je trebalo samo dva dana.

To je probudilo mnoge u Zrakoplovstvu i potaknulo ih da na kibernetičku sigurnost gledaju u malo širem kontekstu. Toliko širokom da su oko bacili i na sigurnost u svemiru.

Kopirati
Drag cursor here to close