Izumitelj strojnice

Prije 120 godina umro tvorac jednog od najubojitijih oružja u povijesti

Kao medicinar on je primijetio da je u američkom građanskom ratu više vojnika umiralo od bolesti nego od puščanih metaka. Izumom mitraljeza htio je smanjiti brojnost vojski, pa time i broj smrti na ratištu, te pokazati koliko je rat besmislen.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 02. 2023. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Encyclopedia Britannica / Richard Jordan Gatling (12. rujna 1818., Hertford County, Sjeverna Karolina - 26. veljače 1903., New York)

Na današnaji dan prije 120 godina, 26. veljače 1903. u New Yorku je umro izumitelj jednog od najsmrtonosnijih oružja u povijesti – mitraljeza. Richard Jordan Gatling izumio je oružje koje je po njemu dobilo ime (tzv. Gatling gun) i koje je ubrzo postalo strah i trepet među vojnicima čitavog svijeta.

Rođen je 12. rujna 1818. u Sjevernoj Karolini. Dok je živio u Sjevernoj Karolini, radio je u uredu okružnog službenika, kratko predavao u školi i postao trgovac.

U dobi od 36 godina, Gatling se preselio u St. Louis, Missouri, gdje je radio u trgovini suhomesnatim proizvodima i izumio stroj za sijanje riže i sijačicu za pšenicu (stroj za pomoć pri sadnji pšenice). Uvođenje ovih strojeva uvelike je revolucioniralo poljoprivredni sustav u zemlji.

Nakon napada velikih boginja, Gatling se zainteresirao za medicinu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Ohaju 1850. godine i stekao doktorat medicine.

Foto: Wikipedia / Gatlingova strojnica u muzeju Fort Laramie

Iako je imao doktorat, nikada nije prakticirao; više ga je zanimala karijera izumitelja. Razlog zbog kojeg je izumio mitraljez potpuno je neočekivan.

Naime, on je primijetio da je u američkom građanskom ratu više vojnika umiralo od bolesti nego od puščanih metaka. Izumom mitraljeza htio je smanjiti brojnost vojski, pa time i broj smrti na ratištu, te pokazati koliko je rat besmislen.

Paradoksalno je, dakle, da su njegovi motivi za izum tog oružja zapravo bili humani. Mislio je da će od sada ratove voditi mali broj ljudi velike vatrene moći, te da će nestati potreba za velikim armijama u kojima mnogi umiru od bolesti.

Zanimljivo je i to da je mitraljez napravio na osnovu svog ranijeg izuma – stroja za sjetvu.

Gatlingova strojnica laka je strojnica izuzetno velike brzine gađanja, zasnovana na načelu rotirajućih cijevi punjenih barutom (odnosno streljivom) pokretanih ručicom. Strojnicu je Gatling dizajnirao 1861. godine, patentirao 1862. godine.

Video: The Magnificent Seven (2016) - Gatling Gun Scene (7/10) | Movieclips
Kopirati
Drag cursor here to close