Royole FlexPai

Predstavljen prvi mobitel sa savitljivim zaslonom

Kineska tvrtka Royole Technology prestigla je sve druge – prva je predstavila mobitel sa savitljivim zaslonom – FlexPai.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 11. 2018. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjih godinu dana dosta se pisalo o mobitelima sa savitljivim zaslonima. Par takvih uređaja čak bi trebalo biti spremno do 2019. godine, a proizvest će ih velika imena poput Samsunga i LG-a.

No, oba će zakasniti. Kineska tvrtka Royole Technology prva je proizvela funkcionalni mobitel sa savitljivim zaslonom – FlexPai. Tvrtka je toliko sigurna u njegovu kvalitetu da će ga krajem prosinca 2018. godine pustiti i u prodaju. Time će FlexPai, ako ne dođe do velikog obrata, postati i službeno prvi mobitel sa savitljivim zaslonom na tržištu.

Očekivano cijena je visoka – 8.999 juana, što bi preračunato u američke dolare bilo oko 1.290 USD. Odmah da napomenemo kako se navedeni iznos odnosi na osnovnu konfiguraciju sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, te kako će postojati još najmanje dvije - sa 8 GB RAM-a i 256 GB, odnosno 512 GB podatkovnog prostora, piše Bug.hr.

Video: Royole's FlexPai - the world's first foldable smartphone

A takvim modelima će i cijena biti veća – 9.998 i 12.999 juana, odnosno oko 1.440 i 1865 USD. Cijene nisu niske, ali ako želite biti vlasnik prvog mobitela na svijetu sa savitljivim zaslonom, pregurat ćete već nekako do iduće plaće.

Kao i većina drugih modernih mobitela tako i FlexPai ima podršku za memorijske kartice microSD formata. Jedino treba voditi računa kako su podržane kartice do kapaciteta od 256 GB.

U prilogu možete vidjeti fotografije koje vam u potpunosti otkrivaju njegov dizajn. FlexPai nije malen, lagan ni tanak uređaj. Dimenzije su mu 134 x 190,35 x 7,6 milimetara, a težina 320 grama. Dok debljina uređaja u rasklopljenom stanju iznosi 7,6 milimetara u sklopljenom je čak 15,2 milimetara, što je već debljina kućišta u prijenosnih računala. Razlog tomu je što se zaslon ne može u potpunosti preklopiti, do potpune ravnine.

Kada je FlexPai sklopljen veličina AMOLED zaslona je 4 inča, a dok je rasklopljen 7,8 inča. Omjer stranica mu je tada 4:3, a razlučivost 1.920 x 1.440 točaka. Dobra vijest za sve mrzitelje notcha je da ga nema, no zato je tu s lijeve strane podeblji rub u kojemu su smještene kamere, zvučnik i senzori, piše Bug.hr.

Video: Royole's FlexPai - Hands on

FlexPai se temelji na Snapdragonu 8150 i Adreno 640 grafici. SoC ima osam jezgri koje rade na brzini od 2,8 GHz. Nadalje, tu su i dvije kamere, jedna od 16 MP i druga od 20 MP. Kamere imaju otvor blende F/1.8 te podršku za autofokus i OIS. Za kvalitetnije noćne fotografije Royole je dodao i bljeskalicu.

Iako veličinom uspješno može zamijeniti omanje tablete Royole nije ugradio 3,5-milimetarski audio port, ali jeste USB-C port koji služi za punjenje baterije te spajanje slušalica. Kad smo kod baterije, njezin kapacitet je 3.800 mAh. Baterija podržava tehnologiju brzog punjenja – Ro-Charge koja će u sat vremena bateriju napuniti do 80% njezinog kapaciteta.

Sa softverske strane uređaja nalazi se Water OS 1.0, koji se temelji na Android platformi. Neka vas ne zavarava malena brojčana oznaka, Water OS temelji se na najnovijoj inačici Androida – 9.0 Pie. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close