Vrijeme

Zeus je u BiH stigao iz Afrike: Proljetne temperature i za vikend, a onda...

Od ponedjeljka vjetar okreće na sjeverni smjer, donoseći pad temperature uz nastavak nestabilnog vremena i povremene padaline
Lifestyle / Flash | 10. 02. 2024. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući anticikloni Zeus, koja je u našu zemlju stigla iz centralne Afrike, proljetne temperature zadržat će se do kraja tjedna. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 12 do 18 stupnjeva Celzijusovih tijekom oba dana vikenda. Iako nam se čini da je proljeće već stiglo, zimu ne treba otpisivati, s obzirom na to da nam promjena slijedi početkom tjedna.

Obilne padaline

''Ono što vrijedi istaknuti jeste da u cijeloj Bosni i Hercegovini možemo za vikend očekivati padaline u obliku kiše, a intenzivnije se očekuju na jugu i jugozapadu zemlje, gdje lokalno može pasti do 80 litara. Iz tih razloga je i upaljen narančasti meteoalarm. Pored tih padalina, vrijedi istaknuti da ćemo imati izraženo jače puhanje južnog vjetra, koje na trenutkemože imati olujni karakter'', kazao je za Oslobođenje Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Od ponedjeljka vjetar okreće na sjeverni smjer, donoseći pad temperature uz nastavak nestabilnog vremena i povremene padavine. Temperature će, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, lagano padati, no one će i dalje biti znatno veće od višegodišnjeg prosjeka.

''Prvo nam je 2022. godina bila najtoplija, poslije toga 2023. je bila još toplija. Također, tijekom zadnja dva proljeća nismo imali kasne mrazove, ali smo imali velike količine padalina. Radi se o promjeni klimatskih uvjeta i mi nedvojbeno ulazimo u topli period. Viđao sam po Sarajevu kako rastu breskve, smokve koje su imale prilično lijepi urod, a u sarajevskom naselju Hotonj sam vidio čak i kivi'', tvrdi klimatolog Zulum.

Zabrinjavajuća prognoza

Zabrinjavajuću prognozu za naredni period objavio je i klimatolog Nedim Sladić. Prema njegovom mišljenju, kraj veljače, a naročito ožujak bez bitnijih snježnih padalina, veoma je loš pokazatelj s aspekta hidrologije.

''Nije isključeno da imamo neke duže sušne periode koji mogu negativno utjecati na poljoprivredu, ali i na količinu dostupne pitke vode na sarajevskim izvorištima, ali i u drugim dijelovima centralne Bosne. Također, postoji mogućnost izlijevanja većih količina padavina u kraćem periodu, što može prouzrokovati češće poplave'', zaključuje Zulum.

 

Kopirati
Drag cursor here to close