Na udaru Francuza

Novi problem za Apple: U pripremi tužba zbog nemogućnosti popravke iPhonea

HOP smatra da je Apple kriv za lažno oglašavanje vezano uz program "samopopravka" i životnog vijeka njihovih proizvoda.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 05. 2023. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pariški javni tužitelj otvorio je istragu protiv Applea zbog, kako su naveli, "planiranih tvrdnji o zastarjelosti iPhonea".

U prijevodu, Apple se optužuje da je onemogućio korisnicima popravak starijih uređaja rezervnim dijelovima drugih proizvođača, ne bi li tako potaknuo prodaju novih uređaja.

Grupa francuskih zagovornika pravo na popravak HOP, još je krajem 2022. podnijela žalbu protiv iPhonea, navodeći kako Apple planira prodati više vlastite opreme, povezivanjem jedinstvenih serijskih brojeva uređaja i komponentni u njima, javlja Zimo.

Takvu su praksu nazvali "serijalizacijom", a ona onemogućuje pravo na popravak i, kako navode, razvoj kružnog gospodarstva.

Tvrde i kako takva strategija prisiljava korisnike Appleovih telefona da ih popravljaju samo u ovlaštenim servisima ili kroz Appleov program "samopopravka" koji je skuplji od konkurenata.

Naime, kako su pojasnili, povezivanjem serijskih brojeva rezervnih dijelova sa serijskim brojevima pametnog telefona, posebno putem mikročipova, proizvođač dobiva mogućnost ograničenja popravaka za neovlaštene servisere ili degradacije pametnog telefona "na daljinu" zbog toga što je popravljen generičkim dijelovima.

HOP smatra da je Apple kriv za lažno oglašavanje vezano uz program "samopopravka" i životnog vijeka njihovih proizvoda.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se Apple našao na udaru zbog svojih praksi. Već su ranije morali priznati da planski usporavaju starije uređaje, potičući tako korisnike da ih zamijene novima. A 2021. godine podignuta je tužba protiv Applea u Europi, jer je, kako tvrde, zbog serijalizacije došlo do planskog usporavanja proizvoda i njihovog otežanog korištenja.

Kopirati
Drag cursor here to close