Ratna avijacija

Nevidljivi zrakoplovi ući će u naoružanje još jedne zemlje

Dužnosnici obrane Južne Koreje prije par dana odobrili su početak proizvodnje 20 borbenih zrakoplova KF-21 Boramae!
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 03. 2024. u 08:52 | M.Š. | Bljesak.info
KF-21 Boramae

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici obrane Južne Koreje prije par dana odobrili su početak proizvodnje 20 borbenih zrakoplova KF-21 Boramae, što je značajna razlika u odnosu na prvobitno predloženi obujam proizvodnje.

KF-21, napredni nadzvučni lovac, trebao bi zamijeniti zastarjelu flotu F-4 i F-5 južnokorejskih zračnih snaga. Odluka je uslijedila nakon što je prošlogodišnje izvješće preporučilo smanjenje početnog obujma proizvodnje domaćeg lovca.

Izvorno, Uprava za obrambeni program nabave (DAPA) namjeravala je 2024. potpisati ugovor s Korea Aerospace Industries Ltd., proizvođačem KF-21, o izradi 40 jedinica kao prve serije ovog naprednog lovca, koji je u razvoju od 2015. godine.

Međutim, slijedeći preporuke studije izvedivosti provedene prošle godine, gdje je istaknuta potreba za dodatnim testiranjem, posebno u vezi s projektilom zrak-zrak i aktivnim elektronički skeniranim radarskim mogućnostima, obujam proizvodnje ove je godine prepolovljen na 20 jedinica.

Preostale jedinice od planiranih 40 zrakoplova bit će ugovorene sljedeće godine nakon daljnjih testiranja.

"Planiramo dovršiti verifikacijske testove do lipnja ove godine i potpisati ugovor za preostalih 20 jedinica do sljedeće veljače nakon konzultacija s relevantnim agencijama", rekao je neimenovani službenik DAPA-e. Naglasio je kako krajnji obujam proizvodnje ostaje nepromijenjen.

Odbor za promicanje obrambenih projekata odobrio je sveukupni plan proizvodnje za 40 KF-21, s procijenjenim troškom od 7,92 trilijuna wona (5,9 milijardi USD) od 2022. do 2028. godine.

Bude li projekt napredovao prema planu, južnokorejske zračne snage predviđaju da će dobiti svoj prvi KF-21 u drugoj polovici 2026. Gledajući unaprijed, Južna Koreja ima za cilj dodatno proširiti svoju flotu KF-21, s težnjama da ima ukupno 120 letjelica do 2032.

Razvoj borbenog mlažnjaka KF-21

Boramae borbeni zrakoplov trebao bi postati "kičma" južnokorejskih zračnih snaga i očekuje se da će igrati ključnu ulogu u širenju obrambenog sustava zemlje.

Vlada je zadužila Korea Aerospace Industries (KAI) da proizvede avion, a tehnološka podrška zatražena je od američke tvrtke Lockheed Martin, na temelju njihove prethodne suradnje na lakom jurišnom zrakoplovu FA-50.

U razvoju je od 2015. godine, a 2020. godine započelo je sastavljanje prvog prototipa.

Zrakoplov je izveo svoj prvi let u srpnju 2022. Od tada, DAPA provodi testove na Boramae, s različitim procjenama performansi provedenim na šest prototipova.

U siječnju 2023. KF-21 Boramae je prvi put izveo nadzvučni test leta. Nedavno je prototip br. 5 završio svoj prvi test punjenja gorivom u zraku. Predviđeno je da se testovi nastave do 2028. godine, što se podudara s početkom razmještaja prve serije KF-21 za misije zrak-zrak u eskadrili zračnih snaga.

Foto: Wikipedija / KF-21 Boramae

Konkurencija

Južna Koreja natječe se sa Indijom (koja radi na AMCA) i Turskom (radi na KAAN) borbenim zrakoplovima 5. generacije.

Ipak, druge informacije sugeriraju kako je odraz zrakoplova KF-21 manje vidljiv od borbenih zrakoplova četvrte generacije i za sada ne odgovara sposobnostima zrakoplova pete generacije poput F-35. Razlog tome je nedostatak unutarnjih odjeljaka za oružje. Ipak postoje planovi za buduće nadogradnje koje bi ih mogle uključiti, što bi potencijalno moglo dovesti do toga da Koreja reklasificira zrakoplov kao lovac pete generacije.

Tek tada bi Južna Koreja mogla ući u elitni klub zemalja koje su razvile i koristite vojni zrakoplov pete generacije.

Ostali Korejski projekti

U međuvremenu, južnokorejske obrambene vlasti također rade na projektu usmjerenom na poboljšanje performansi F-15K borbenih zrakoplova Zračnih snaga, koje proizvodi američka tvrtka Boeing. Projekt, koji bi trebao trajati do 2034., ima za cilj ojačati operativne sposobnosti zrakoplova F-15K i kapacitet njihovog naoružanja.

Osim toga, južnokorejska vojska aktivno radi na domaćem razvoju balističke rakete brod-brod. Projekt kojim upravlja Institut za obrambena istraživanja (ADD), usredotočuje se na izgradnju navođenog projektila brod-zemlja sposobnog precizno pogoditi ciljeve na zemlji s mornaričkog broda.

Projektil bi trebao imati poboljšane mogućnosti koje nadmašuju one Standard Missile-2 (SM-2) koje trenutno koristi mornarica.

Cilj je integrirati ovu naprednu sposobnost u razarač Aegis klase King Jeongjo i nadolazeći razarač korejskog tipa (KDDX). Planirano da se radi na projektu od ove godine do 2036. godine, a projekt uključuje procijenjeni trošak od približno 690 milijardi wona (520 milijuna dolara).

Kopirati
Drag cursor here to close