Mir i stabilnost

NATO gomila vojsku duž ruske granice

Sci-Tech / Tehnologija | 17. 12. 2014. u 12:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je potvrdio gomilanje vojske duž ruske granice kako bi se osigurali dugoročni "mir i stabilnost" u regiji, izvjestili su ruski mediji.

Moskva je prethodno optužila NATO za značajno povećanje zračnih aktivnosti i obavještajnih letova u zoni granice, prenijela je Russia Today.

Predstavnik Pentagona rekao je za RIA Novosti da je vojno prisustvo Alijanse povećano, ali da se sve operacije provode krajnje transparentno.

Sadašnji napori Europskog zapovjedništva američkih oružanih snaga u skladu su s operacijom "Atlantska riješenost" i demonstriraju američku "posvećenost zajedničkoj sigurnosti NATO-a, dugoroočnom miru i stabilnosti u regiji, posebno u svjetlu ruske "umiješanosti u Ukrajini", rekao je dužnosnik Pentagona.

Američka operacija "Atlantska riješenost" podrazumijeva nastojanja SAD da podrže svoje NATO saveznike i partnere u Europi, što znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regiji Baltika, kao i održavanje pomorskih vježbi u Crnom moru.

General pukovnik Mihail Mizincev, šef Kontrolnog centra za nacionalnu obranu, izjavio je, prethodno, za agenciju Blumberg, da prisustvo NATO-a u Istočnoj Europi počinje da predstavlja zabrinutost za Moskvu.

General je ukazao da su se letovi NATO-a duplirali na oko 3.000 ove godine.

Mizincev je rekao da su strani avioni, u periodu 2013.-2014., letjeli "opasno blizu" ruskih aviona u najmanje 55 slučajeva, na razdaljini manjoj od 100 metara.

Ruske misije su "rizične, koliko se i letovi aviona NATO-a blizu ruske granice mogu smatrati rizičnim", kazao je Mizincev, prenosi B92.

---

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko počeo je danas dvodnevnu posjetu Varšavi tijekom koje će se sresti s poljskim državnim vrhom i obratiti zastupnicima Sejma, ali šefovi diplomacija zemalja Višegradske grupe upozorili su već Kijev da ne može da računa na oružje a ni na novac bez početka reformi.

''Potrebne su nam tri stvari. Kao prvo, svetska solidarnost i podrška našoj borbi za suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Ne očekujemo da će netko doći ovamo da ratuje za nas. Ukrajinci su pokazali da su motivirani i da umiju to da rade sami'' kazao je pred posjetu Porošenko u intervjuu koji danas objavljuje poljska "Gazeta viborča".

On je kao drugo naveo da Zapad može da pomogne Ukrajini reformama da ne bi izmišljala "iznova toplu vodu".

''Za šest godina možemo da izgradimo državu koja će ispunjavati kriterije Europske unije... Kao treće, potrebna nam je ekonomska pomoć, 10 posto našeg gospodarskog potencijala je uništeno'' dodao je Porošenko.

''Poljska je najveći prijatelj Ukrajine i zato moramo da budemo iskreni prema Ukrajincima. A nije tajna da se reforme ne sprovode tempom koji očekujemo'' kazao je danas savjetnik poljskog predsjednika za vanjske poslove Roman Kužnjar.

Savjetnik predsjednika Bronjislava Komorovskog zamjerio je Kijevu što suviše sporo suzbija političke uticaje oligarha, a ni ne surađuje u reformi samouprave, iako je Poljska ponudila pomoć.

''Garantiram da više nikada neće imati utjecaj na ukrajinsku vladu. Ako veliko gospodarstvo u Ukrajini bude poštivalo zakone, imat će atraktivnu poslovnu klimu. Međutim, ako netko bude htio da se miješa u politiku i koristi to kao priliku da se obogati, bit ćemo veoma oštri zato što to u svijetu ima jedino ime - korupcija'' rekao je Porošenko u intervjuu, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close