Rusija vs. Francuska

Ušakov: Ako nam ne isporučite Mistral, vratite nam novac!

Sci-Tech / Tehnologija | 08. 12. 2014. u 14:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija bi prihvatila bilo novac bilo isporuku dva nosača helikoptera Mistral kako bi riješila spor s Francuskom, izjavio je danas pomoćnik Kremlja za vanjsku politiku Jurij Ušakov.

''Obje opcije će nam odgovarati - ili brodovi ili novac. Novac koji smo potrošili mora nam biti vraćen'' rekao je Ušakov, prenosi Reuters.

Francuska je prije tjedan dana odlučila da na neodređeno vrijeme obustavi isporuku prvog od dva nosača helikoptera Mistral Rusiji zbog krize u Ukrajini, prenosi Tanjug.

List "Figaro" je danas objavio izjavu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da je isporuka Mistrala Rusiji blisko povezana s primjenom mirovnog sporazuma iz Minska o Ukrajini.

Visoki ruski diplomat optužio je SAD da žele srušiti predsjednika Vladimira Putina sankcijama koje je uveo Moskvi zbog krize u Ukrajini.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je parlamentarnim zastupnicima da su odnosi Moskve i Washingtona na vrlo niskim granama i da će takvi ostati ako sankcije potraju dulje vrijeme.

''Nije nikakva tajna da je cilj sankcija stvoriti društvene i gospodarske uvjete za promjenu vlasti u Rusiji'' izjavio je Rjabkov na saslušanju u donjem domu.

''Neće biti lakog i brzog izlaska iz te situacije'' dodao je.

Istaknuo je kako ne očekuje da će SAD "još desetljećima" priznati Krim kao dio Rusije i optužio Washington da želi izazvati trzavice između Rusije i ostalih bivših sovjetskih republika.

Odnosi između SAD-a i Rusije zaoštrili su se ove godine nakon što su se nekadašnji hladnoratovski suparnici međusobno optužili za krizu u Ukrajini, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio Washington da pokušava "promijeniti režim".

Predsjednik Vladimir Putin ocijenio je američke sankcije kao pokušaj obuzdavanja i kažnjavanja Rusije jer je postala snažna i neovisna, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close