60 protutučnih postaja

Laseri i rakete: Hercegovina dobiva suvremeni centar za protutučnu zaštitu

Hercegovina uskoro pod kišobranom protutučne zaštite
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 06. 2018. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju će do jeseni ove godine biti izgrađen Regionalni centar za protutučnu preventivu i uspostavljena protutučna zaštita  u istočnoj Hercegovini.

Regionalni centar bit će uspostavljen u okviru projekta ''Modernizacija tehničkog dijela službe protutučne zaštite Republike Srpske'', čija je  vrijednosti 25 milijuna KM. Projekt financira Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu usvojene ''Strategije razvoja protutučne zaštite Republike Srpske''.

Tihomir Dejanović, direktora JP ''Protutučna preventiva RS'' potvrdio je za Radio Trebinje da je planirano da se, pored Regionalnog centra, koji se gradi u Dražin Dolu, na području  istočne Hercegovine rasporedi i 60 protutučnih postaja, javlja Radio Trebinje.

''Postaje će biti raspoređene na lokacijama gdje je najintezivnija poljoprivredna proizvodnja, kao što je područje uz Trebišnjicu, Popovo polje, Nevesinje, i Ljubinje, kako bi ta područja stavili pod kišobran protutučne zaštite. Planirali smo da do rujna ove godine završimo Radarski centar u Dražin Dolu, koji će koristiti američke softvere posljednje generacije, kao i lansere u istočnoj Hercegovini“, rekao je on.

Kako je precizirao Dejanović za Radio Trebinje, u regionalnom centru bit će zaposleno osoblje od četiri člana, čija je obuka u tijeku.

''Ovakvi radari i lanseri su najnovije generacije i mi smo prvi na prostoru bivše Jugoslavije koji posjedujemo ovakve sofisticirane sustave, pa u oblasti protutučne zaštite vodimo ispred Hrvatske i Srbije. Prvi smo ušli u automatizaciju, tako da ćemo imati mnogo bolje rezultate u primjeni protutučne zaštite, nego što je bilo do danas'', kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close