Nizozemska

Kina reagirala na ograničavanje isporuke poluvodiča

Sci-Tech / Tehnologija | 01. 07. 2023. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je optužila SAD da prisiljava druge zemlje da ograniče isporuke poluvodiča Kini nakon što je Nizozemska najavila nova ograničenja na izvoz neke opreme za izradu čipova.

Kinesko ministarstvo trgovine istaknulo je "čestu komunikaciju na više razina i konzultacije o pitanjima kontrole izvoza poluvodiča" s nizozemskom vladom posljednjih mjeseci i izrazilo "nezadovoljstvo" zbog njene odluke u izjavi ove subotu.

Pozvalo je nizozemsku vladu da ne "ometa normalnu suradnju i razvoj industrije poluvodiča između dviju zemalja".

Nizozemska bi se također trebala "suzdržati od zlouporabe mjera kontrole izvoza, učinkovito zaštititi zajedničke interese kineskih i nizozemskih poduzeća, kako bi održala stabilnost globalnog opskrbnog lanca industrije poluvodiča", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo kako je Nizozemska vlada uvela nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča radi zaštite nacionalne sigurnosti, pridružujući se naporima SAD-a da ograniči izvoz čipova u Kinu.

Nizozemska nadzire bitnu tehnologiju proizvodnje čipova, i nedavno je usvojila pravila na koja ih je potaknuo Washington kako bi se ograničila kineska industrija proizvodnje čipova i usporio njezin vojni napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close