Isrtraživanje

Autoindustrija može očekivati probleme s poluvodičima do 2024.

Zbog procvata proizvodnje električnih automobila, kojima treba 10 puta više čipova nego benzincima ili dizelašima, možda ni veći proizvodni kapaciteti neće potpuno pokriti potražnju, upozoravaju autori istraživanja.
AutoMoto / Flash | 28. 06. 2022. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Globalna nestašica poluvodiča vjerojatno će zadavati probleme automobilskoj industriji barem do 2024. godine, procjenjuje u istraživanju objavljenom u utorak savjetodavna tvrtka Alix Partners. 

Zbog procvata proizvodnje električnih automobila, kojima treba 10 puta više čipova nego benzincima ili dizelašima, možda ni veći proizvodni kapaciteti neće potpuno pokriti potražnju, upozoravaju autori istraživanja.

Proizvodnja bi trebala dosegnuti pretpandemijsku razinu najranije 2024. godine, procjenjuju u Alix Partnersu. 

Prodaja bi pak ove godine trebala pasti za 1,8 posto, na 78,9 milijuna automobila i lakih gospodarskih vozila.

Cijene sirovina za automobile na fosilna goriva dvostruko su veće u ovoj godini nego u 2020., a cijene sirovina za električne automobile gotovo trostruko veće, navodi se u istraživanju.

Cijena baterija trebala bi ponovo porasti, nakon višegodišnjeg pada, napominju autori.

Električna vozila u nižoj i srednjoj cjenovnoj kategoriji uskoro bi mogla sve više koristiti baterije od litij-željezo-fosfata, koje su teže i jamče manju udaljenost od konvencionalnih baterija, ali su jeftinije i ne ovise o rijetkim plemenitim metalima iz nestabilnih dijelova svijeta.

U 2035. Europa će biti globalni lider u segmentu isključivo električnih automobila čiji će udio u prodaji iznositi 83 posto. U Njemačkoj mogao bi dosegnuti i 96 posto.

Na globalnoj razini svaki drugi prodani automobil trebao bi biti električni, procjenjuju u Alix Partnersu.

No, električni automobili zahtijevaju i infrastrukturu za punjenje, koju treba izgraditi kako ne bi bila svedena na priključak u domu vlasnika, upozorio je industrijski stručnjak Christian Siekmann.

Kopirati
Drag cursor here to close