Vijeće sigurnosti

Ukrajina traži pomoć UN-a

''Oko četiri sata popodne počeo je još jedan masovan DDoS napad na našu državu. Imamo podatke iz velikog broja banaka'', rekao je Mihailo Fedorov, ministar za digitalnu transformaciju, dodavši da je pogođena i mrežna stranica parlamenta.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 02. 2022. u 19:08 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je u srijedu od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila da zaustavi "agresivne planove" Rusije, a prethodno je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres članice upozorio da bi prošireni sukob "mogao rezultirati opsegom i žestinom neviđenim unazad puno godina".

Opća skupština zasjedala je na svom godišnjem sastanku o Ukrajini koji se poklopio s rastućim napetostima zbog optužbi SAD-a da je Rusija uzduž granica s Ukrajinom rasporedila više od 150.000 vojnika te se sprema na invaziju.

Moskva ne samo da odbacuje te optužbe već uzvraća da Washington i njegovi saveznici šire histeriju, prenosi Hina.

"Nitko neće moći izbjeći krizu ukoliko predsjednik Putin odluči da može krenuti naprijed. Aktivna diplomacija, snažne političke poruke, oštre gospodarske sankcije i jačanje Ukrajine još uvijek mogu prisiliti Moskvu da odustane od agresivnih planova", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitrij Kuleba.

Nakon što je Moskva priznala dvije odmetnute pokrajine na istoku Ukrajine i naredila raspoređivanje trupa za "očuvanje mira", SAD i saveznici Rusiji su uveli sankcije.Guterres je kazao da ruske trupe neće tamo biti "mirotvorci" te je pozvao na prekid vatre i povratak dijalogu.

Britanski državni ministar za južnu Aziju i Commonwealth Tariq Ahmad pozvao je zemlje iz te regije da također uvedu sankcije Rusiji.

Rusija je izolirana

Njemački državni ministar Tobias Lindner je na Općoj skupštini kazao da "treba zbiti redove i snažno odbaciti takvu vrstu djelovanja".

"Ako to ne učinimo, to što je snašlo Ukrajinu može se sutra dogoditi nekoj drugoj članici UN-a", rekao je Lindner.

SAD se nada da će se na Općoj skupštini pokazati koliko je Rusije izolirana zbog poteza prema Ukrajini. Opća skupština danas neće ništa odlučiti.

Reuters podsjeća da je 2014., nakon aneksije Krima, Opća skupština usvojila rezoluciju sa 100 glasova "za" kojom se referendum o statusu Krima proglasio ništavnim.

Rezolucije Opće skupštine imaju političku težinu, ali nisu pravno obvezujuće, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close